Nämen detta var ju smaskens!

Publicerad av

Det tog ett helt år tydligen, men nu har det fantastiska , finländska pastarecpetet nått oss här på andra sidan Potten också. Jag hade faktiskt inte hört ett pip om ngt sådant recept förra veckan då det damp ned i Lillasysters flöde på Instagram.

Några dagar sedan chattade jag med Kära Kusin i norra Sverige och då meddelade hon att hon och Dottern i detta hem hade provat på den fantastiska finländska pastan med bla fetaost och körsbärstomater.

Ngn dag efter detta satt jag och slöade på FB och en annan bekant hade satt ut bild på detta fantastiska recept.

Jaha, detta måste ju helt enkelt provas!

Fetaost inhandlades samt körsbärstomater och från Italien importerad pasta. Damen från Down Under i videoklippet hävdade att den bästa pastan för detta recept var sorten orecchiette, vilket jag också inhandlade.

Lillasyster kockade med mig i köket och det var kul! Vi kokade ett extra stort recept eftersom Sonen har en rungande aptit. Han växer igen! Tomater, olivolja, fetaosten i mitten, rikligt med salt, peppar och oregano ovanpå alltsammans. Krydda väl, förslog Kära Kusin i norra Sverige, så vi följde detta rådet. Åtta stycken hela vitlöksklyftor lade vi också i. Sedan åkte rätten in i ugnen.

Efter 3o minuter tog Lillasyster ut den blivande såsen och rörde om alltsammans. Pastan var inte riktigt klar på hällan ännu, så hon stängde av ugnen och lade såsen tillbaka i värmen tills pastan var klar.

Pastan och den färska basilikan rördes sedan ner i såsen av Lillasyster. Tyvärr hade jag i hastigheten köpt fel basilikasort, men det visade sig passa ändå.

Fantastiskt gott med ett glas vitt en helt vanlig måndag kväll blev det!

10 kommentarer

 1. Att det kommer från Finland från början visste jag inte… här går det som ”tiktok-pasta” Då receptet poppar upp hela tiden där. Jag har själv inte testat den även om den finns på min to-do-list… älskar fetaost och recept som är enkla. 🤣

  Gillad av 3 personer

 2. Har också sett receptet på nätet men ännu inte testat… Lite off topic, men pratar du bara svenska med barnen? Pratar de bra svenska? Jag försöker vara konsekvent med svenskan men tycker det är väldigt svårt eftersom ingen annan pratar svenska i vår omgivning. Den äldre sonen pratar en fin finlandssvenska och pratade upp till skolåldern mera svenska än tyska. Fr o m skolan blev det mest tyska men nu svarar han igen mycket på svenska 😀. Min yngre son förstår all svenska men svarar till 90% på tyska. Vill inte tvinga dem att prata svenska men försöker uppmuntra dem att göra det. Efter 1-2 dagar i Finland eller Sverige märker jag hur det börjar flyta med språket så på något sätt finns det ju nog där 😊. Min man kan inte svenska men har lärt sig förstå vår vardagliga finlandssvenska så pass mycket att jag inte behöver översätta allt längre 😉. Soliga hälsningar från Tyskland

  Gillad av 3 personer

  1. Våra 3 barn är alla tvåspråkiga. Jag har haft tur att min man också lärt sig svenska i takt med barnen. Vår äldsta Dotter är den som har bästa språkörat och både pratar och skriver svenska väldigt bra. Svänger alltid om med mig eller sin pappa. Engelska pratar syskonen sins emellan.
   Vår Son förstår sgs allt, men svarar alltid på engelska. Svårt att vara konsekvent, men nu när han är 17 och förstår att han kan 2 språk och skiljer på dem, har jag märkt att jag mer och mer pratar engelska med honom.
   Vår yngsta flicka pratar sgs 100% engelska, men kan också svänga om ganska enkelt efter ngn dag hemma i Jakobstad.
   Det är onekligen svårt att vara konsekvent! Om dina barn lärt sig svenska enbart från dig skall du känna dig stolt!
   Vi har en grannfamilj på vår gata med svensk pappa. Mamman pratar ingen svenska och deras 13 åriga dotter kan endast ngt ord. Lite synd eftersom vår flicka kunde prata svenska med grannflickan eftersom de går i samma skola. Som det nu är använder flickorna engelska.
   Däremot har jag inte riktigt brytt mig om att barnen skall lära sig läsa och skriva på svenska. Talspråket ansåg jag viktigare. Ett bonus med mobilerna har varit att de nu lär sig skriva på svenska också. Jag rättar aldrig deras stavfel utan är glad att de skriver tillbaka till mig på svenska. 😃

   Gillad av 2 personer

  1. Ja det tycker jag du skall göra. Enkelt och riktigt gott. Nästa gång vi provar skall vi tillsätta svampar och kokt, grön sparris har vi tänkt. Eventuellt också antingen krabba eller strimlad kyckling….. 🤔

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.