Köld och fisksoppa

Publicerad av

Vi vaknade till höstens/vinterns kallaste morgon i Tvillingstäderna. Hela -12 stod det på den digitala termometern som visar Celsius i köket.( Det här med Fahrenheit börjar jag ha bättre koll på, men tycker ju föstås att hela landet kunde övergå till Celsius. )

Några timmar senare då Lillasyster och jag satte oss i bilen för att åka till tandläkaren hade luften visserligen blivit lite varmare, men vinden var torr, kall och mycket vintrig. Riktigt en typisk prärievind.

Alltså inte en dag för utepromenader. Då jag först hade flyttat hit hade jag tänkt gå till en affär som låg nära där vi bodde. Det var vinter och några minusgrader och jag tyckte gott jag kunde gå de 2 km till affären. Byltade på mig och gav mig iväg…. Kom visserligen fram till affären, men halvt frusen pga de torra, iskalla tundra/prärievindarna. Stannade en lång stund inne i affären för att värma upp mig igen och traskade sedan hem. Med vinden i ryggen var jag inte fullt så kall då jag kom hem, men ända sedan dess har jag tagit dessa varningar för ‘ the wind chill’ på allvar då väderprognosen kommer på tal.

Till kvällens middag hade jag lovat familjen fisksoppa. Jag har aldrig förut kokat ngn sådant. Fisken vi får tag på här mitt i landet är inte av hög kvalitét. Hitflugen från kusterna eller Sydamerika.

Dock fick vi mera fisk levererad från Alaska i torsdags och sorterna som kom var ‘Rock fish’ och ‘halibut’. Båda med vitt kött och en mild smak. Skulle passa utmärkt till fisksoppan.

Nu är det nämligen så att denna familj har en viss förkärlek till denna fiskrätt och inte bara vilken fisksoppa som helst, utan min fasters.

För några somrar sedan på hemvisit vistades vi på familjens sommarställe och min faster bjöd på en alldeles utmärkt delikat fisksoppa, som jag aldrig riktigt vågat mig på sedan dess, men idag blev den gjord. Först med lite tips från ovannämnda faster via Whatsapp och sedan var det bara att tuta och köra…..

Här klar i kastrullen. Jag har just rett den med grädde och mjöl och den skall sjuda upp igen för att sedan hamna på bordet med det nybakade brödet….

Den blev utmärkt. Den blev god och hela familjen lät sig väl smaka. Jag var väldigt nöjd och jag behöver väl knappast skriva att kastrullen som innehöll hela 2 L soppa är nu tom och urdiskad och det finns endast en liten mängd i kylskåpet kvar. Gissar att det nog blir någons lunch under hemmaskoldagen imorgon….

Tack Kia! 😋

4 kommentarer

  1. Väldigt enkelt:
   Skala och klyv potatis, morötter och lök. Stek i några matskedar smör. Sätt till kokande fiskbuljong ( jag hade köpte Knorr märket hemma. Fiskbuljong har jag inte lyckats hitta här…🤔) För vår hungriga familj gjorde jag soppa på 2 liter buljong, men det är ju lätt att ta ner mängden.
   Efter att potatisen och morötterna var mjuka, satte jag till den råa fisken som kokade på runt 10 minuter. Sist redde jag hela soppan med 2 dl grädde och 4 tsk mjöl. Lät sjuda upp igen. Kryddor: salt, vitpeppar, kyrpddpepparkorn och massor med färsk dill. 😋

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.