KarantänTrubbel: Magont

Publicerad av
Kvällens middag- skink och ostpaj

I flera veckor Har vi nu kliat oss i skallarna hit oc hit pga av Lillasysters jobbiga mage. Först tyckte inte Maken att vi behövde oroa oss så väldigt mycket. Hon är i den åldern då många, speciellt flickor, får problem med magen plus att hon har både en mamma och en storasyster som har känsliga magar.

Problemen fortsatte dock och för ngn vecka sedan bad jag henne börja föra dagbok över vad hon åt, när hon gick på toaletten osv. Tack vare denna dagbok verkar det vara som om vi har börjat få en lösning på det hela. Det verkar nämligen handla om ngt så enkelt som laktosintolerans. Inte kul, men fullt levbart och ändå rätt lätt att undvika eller ersätta mjölken med annat i maten.

I förmiddags var jag ute på mitt stora äventyr till mataffären 2 km norr om oss och handlade en hel massa åt vår familj och en del mindre åt Svärföräldrarna. Jag gick igenom gångarna med mjölkmat bland annat och hittade en del nytt att prova med Lillasyster: laktos fri mjölk att koka med och att dricka. Laktosfri glass och laktosfri yoghurt. Jag hittade också en yoghurt gjord på kokosmjölk, som Lillasyster provade nästan direkt jag kom hem och den tyckte hon mycket om. Någon laktosfri ost köpte jag inte ännu. Vi börjar med dessa varor och ser om det gör ngn skillnad.

På bilden ovan ser ni skink och ostpajen som jag gjorde ikväll. Jag vispade ihop äggen med laktosfri mjölk och undvek ost på en del av pajen. Lillasyster åt med god aptit, men det har hon gjort hela tiden. Det är ngn timme senare som hon stänger in sig på badrummet- i ngn timme eller så!

Dock inte ikväll och det var ju skönt. Hon verkar tolerera lite laktos, så hon åt lite vanlig yoghurt smaksatt med vanilj och det gick bra. Nu gäller det då för mamman att komma ihåg att undvika att koka och baka med vanliga mjölkprodukter. ( Sätt därtill nötallergin och Sonens allergi mot skaldjur…)

Ett nytt kakrecept provades idag på eftermiddagen

jag fick ihop en sats kakor ( utan mjölk) på eftermiddagen och dessa kakor innehöll chokladbitar smaksatta med kaffe. För en kaffeälskande person som Maken blev dessa en trevlig överraskning då han steg in genom dörren hemkommen från ett av sina miljontals möten på jobbet.

Snön vräkte ner en liten stund på eftermiddagen medan jag stod i köket.

Ännu har vi inte fått våren tilllbaka även om gräsmattan är grön under snön då den smälter bort. Min stackars rabarber i trädgårdslandet som är på väg upp ur marken är också för tillfället under snön. Rabarber klarar ju det mesta, så jag gissar nog att den inte lider det minsta, men ändå…. Den kalla veckan lär skall fortsätta imorgon….

Kvällen avslutades med ett zumbapass och det var, som vanligt mycket trevligt och välkommet.

2 kommentarer

  1. Hej! Tänkte tipsa om att vanlig hårdost är naturligt laktosfri (pga att vasslen som innehåller det mesta laktoset pressas bort i tillverkningen, och det sista laktoset som är kvar bryts ner under lagringsprocessen). All färskost har däremot laktos (dvs också mozzarella). Jag vet att ostarna i USA är lite annorlunda än våra ostar hemma, så säkert bäst att ändå kolla upp. Men som huvudregel så är en ost som kan hyvlas laktosfri. 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Tusen tack för det tipset Anna! Vi har redan konstaterat att det verkar som om Lillasyster klarar av en liten mängd laktos under dagen, så det är bra att veta om detta med ost! 😀

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.