Fredagsglädje i köket

Publicerad av

Jodå, visst kom vintern tillbaka, precis som utlovat. Vi började dagen med ngn plusgrad och regn, men allteftersom dagen fortsatte blev det kallare och mitt på eftermiddagen snöade det och termometern visade någon minusgrad.

En perfekt dag att spendera i köket då alltså. Fredag egentligen, men med alla hemma hela tiden känns det ju nog verkligen som om det skulle kunna vara en helgdag. Dock studerar Dottern och Maken sitter i en miljon möten per dag förstås, så om jag riktigt tänker efter är det nog fredag ändå.

Som sagt, dagen tillbringades i köket….

Färdigjäst vetebrödsdeg

Eftersom jag hade en hel eftermiddag på mig satte jag igång med en deg till mera bullar. Med mixern går det verkligen på ett huj att få ihop en sådan och alla ni andra som läser detta och tycker om att baka vet ju hur enkelt det egentligen är att få en sådan deg till stånd.

På bilden ovan hade jag just tagit degen ur den varma ugnen efter att jäsningen var klar och den hade jäst fint. Bara att börja baka.

Bullar på plåt som väntar på att ugnen skall värmas upp till 425 grader Fahrenheit.
Varm och nygräddade

Medan vetebrödsdgen stod på jäsning, gjorde jag också smeten till mera chokladkakor enligt Sonens önskan. De som jag bakade för två dagar sedan hade redan tagit slut och han tyckte så väldigt mycket om dem sade han. Jaha, vad gör en mamma med för mycket tid till förfogande?

Nygräddade chokladkakor

Mycket riktigt, hon ställer sig för att göra mera kaksmet medan vetebrödsdegen jäser och efter att alla bullarna är klara, lägger hon mera kakor i ungen.

Eftersom jag stod hela dagen i köket, tog Dottern över til middagen, fortfarande inne på temat att äta gott. Maken hade gjort en snabbstickare till den närliggande mataffären och inhandlat de ingredienser hon behövde.

Utsökta fajitas med grönsaksfyllning, salsa, ost, gräddfil och körvel

Dottern skivade och stekte paprikor, en stor lök, en hel massa champinjoner och kryddade med kummin och chilipulver och voilà, vi hade en utsökt fyllning till fajitas utan kött. Om Dottern fick välja skulle hela familjen bli vegetarianer, miljövän som hon är. Följaktligen kokar hon ofta vegetariska rätter då hon står i köket. Inte mig emot!

Hon värme fajitaskalen och vi öste i fyllningen, salsa, riven ost, gräddfil och så hade vi starka paprikor vid sidan om för den som var intresserad. Om man tycker om starkare mat kan man ju nog steka dessa jalapeños med fyllningen, med Dottern valde att inte lägga i dem eftersom inte alla i familjen tycker om dessa.

Kvällens middag blev igen mycket god och efteråt hjälpte Sonen och Lillasyster åt att städa upp köket.

Vi fick också ta del av en liten glimma hopp igår kväll igår kväll då Minnesotas guvernör försiktigt meddelade att det verkar som om kurvan med Covid fall inte ökar så drastiskt i staten som man hade tänkt sig och att detta med att sitta hemma hela tiden verkar fungera som hoppats! Härligt! Ännu har vi en bra bit innan vi når kulmen, men det var i alla fall positiva nyheter, vilka alla nog kan ha nytta av i dessa karantäntider.

6 kommentarer

 1. Här har det bakas en hel del också. Vi har bakat bröd, batong, kanelbullar och havrekakor med kaffesmörkräm. Förgyller vardagen! Vi har också fått vintern tillbaka, inte efterlängtat alls…

  Gillad av 1 person

  1. Ni har också varit i köket flitigt! Ngt måste man ju hitta på!
   Vår vinter blev väldigt kortvarig- mera sol och varmare idag, lördag. Jag klagar inte! 😉

   Gilla

  1. Jodå, visst kan jag det….
   2,5 dl mjukt smör
   2 dl socker
   1 dl farinsocker
   2 ägg
   1 tsk vaniljsocker
   2 dl saltade kolabitar
   Blanda ovanstående ingredienser väl.
   Sätt till de torra ingredienserna nedan efter att du blandat ihop dem:
   En halv tsk salt
   En halv tsk baksoda
   3.5 dl vetemjöl
   1 dryg dl kakao
   Blanda ihop ingredienserna väl. Forma degen till små bollar och lägg på plåt iklädd bakplåtspapper. grädda i medium ugnsvärme i 10-12 min. Hoppas det smakar! ( Jag omvandlade receptet från amerikanska mått. Jag hoppas det blev rätt….🤔)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.