MatTisdag

Publicerad av

Denna regniga tisdag har det kretsat mycket ekt kring mat. Något måste man ju hitta på när skyarna öppnar sig och spiller ner nederbörd. Egentligen var det ett trevligt regn om sanningen skall fram. Inga skyfall som eroderar skog och mark, utan ett trevligt, strilande regn som blommor, lövsprickande träd och grönskande gräsmattor kan ta åt sig. Så egentligen borde jag inte alls klaga över vädret….

Alltså går vi raskt vidare till kvällens middag….. Räkor! Något vi sällan har i detta hus pga Sonens allergi. Denna kväll spenderar han med en nya pjäs och teaterproduktion vid skolan och det är generalrepetition som gäller. Som vanligt är han tekniker bakom kulisserna och hjälper till med ljud och ljus. Produktionen skall live streamas i helgen PLUS att det kommer att säljas ett lågt antal biljetter för riktig, live publik! Tänka! Bara en sådan sak!

Återigen kommer jag ifrån ämnet…. matlagningen alltså. Och de där räkorna…..

Maken jobbar igen långa skiften. Åtminstone är detta inte pga Covid, utan bara på…. tja, massor med patienter och operationer. Efter denna långa dag i operationssalarna kom han hem i ilfart. För möten hela kvällen över skärmen. Trött, men ändå vid gott mod gick han int till sig med kaffekoppen i högsta hugg, medan jag tog fram kastruller och började på…..

Eftersom detta var en ny rätt för vår familj ville jag också låta Sonen pröva på den. Detta visade sig bli en aning mera invecklat än vad jag hade tänkt mig eftersom det blev flera stekpannor och mera disk, men jag lyckades i alla fall få både pasta med räkor och pasta utan räkor.

Först stekte jag räkorna i två pressade vitlöksklyftor och en schalottenlök. Medan räkorna stektes kokade jag ett paket linguine.

Såsen blandade jag också ihop. Grädde, mjölk, pesto, riven parmesan, salt, peppar och lite citronsaft. Det föreslogs i receptet att också krydda med rosmarin, men eftersom jag inte råkade ha ngn sådan krydda hemma, skippade jag den helt enkelt. Jag fördubblade såsreceptet och det visade sig vara en bra idé eftersom såsen sögs upp av pastan ändå. Jag lät såsen koka upp under omrörning och sedan satte jag till den kokta linguine pastan ( som jag för övrigt hade brutit itu så att den skulle vara lättare att hantera.) och två, stora, skurna tomater. Jag blandade ihop alltsammans ordentligt och lät maträtten sjuda upp. Tog därefter ut en ordentlig portion åt Sonen.

Såsen sjuder på hällan
Rätten blir lätt vegetarisk genom att lämna bort räkorna, eller om man så önskar kan man säkert använda kyckling istället för räkor eller varför inte hummer eller krabba?

Efter att jag lade pasta till sidan åt Sonen kunde jag lägga till räkorna och röra om ordentligt.

Ny rätt för familjen med pasta och räkor.

Pastan serverade jag sedan med en enkel grönsallad och nygräddad batong. Ett glas vitt på detta och vi fick en riktig lyxmiddag denna tisdagskväll.

Medan jag jobbade på middagen, jäste en vetebrödsdeg i brödmaskinen. I helgen hade jag bakat två satser bullar med hjälp av maskinen som gjorde degen. Dessa bullar är redan uppätna och gillades. Lika bra att lägga igång en ny sats då. Maskinen gör ju ändå grovjobbet.

En mycket fin vetebrödsdge kommer ur brödmaskinen

Som det kanske syns på bilden är degen rätt liten och ger endast 9-10 stycken bullar. Rätt stora sådana, men ändå. Ovanpå bullarna hällde jag smält smör och farinsocker. Inte en endaste kalori i dessa, hörni…!

Nygräddade, varma och hela huset doftar gott.

Nu är det kväller och dags att ta en paus från köksregionerna.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.