Mera god mat!

Publicerad av

Jag tycker ju om att vara i köket och koka, så varför inte fortsätta med ett till recept denna kväll? Det är ändå så himla kallt ute att det inte alls har varit ngt tal om att sitta ute med stickningen de senaste två dagarna. Kalla, hårda vindar från norr och nordväst och idag inte varmare än en plusgrad. Det är helt enkelt vår i Mellanvästern! Lika bra att koka ordentlig mat som ‘sticks to your ribs’ för att ta till engelskan!

Idag har jag gjort en kinesisk-amerikansk kyckling rätt. Gott och riktigt kryddigt! Ovan stekte jag chilipaprikor i olja. Receptet rekommenderar 7 stycken torkade chilipaprikor, Jag använde åtta ikväll. Om man vill ha receptet extra starkt kan man lämna i fröna. Jag tog bort de flesta frön, men lämnade fröna kvar i två utav paprikorna. ( Fröna innehåller det mesta av ämnet som gör dessa paprikor så starka.)

Efter att paprikorna har stekts i några sekunder häller jag i den på förhand marinerade kycklingen. Maken marinerade den igår kväll, alltså ett dygn på förhand. Den är marinerad i sojasås, potatismjöl och sherry. Kycklingen och marinaden hälls i den heta pannan med paprikorna och får steka tills den är helt klar.

Då kycklingen är genomstekt lägger jag till en påse frusen broccoli. Det går med färsk också, men då blir kycklingen lätt torrare eftersom färsk broccoli inte avger lika mycket vatten. Alltså föredrar jag frusen.

Efter att broccolin är varm och kycklingen genomstekt häller jag på såsen. Såsen gjorde Maken också klar igår kväll på samma gång han marinerade kycklingen. I såsen finns det mera sherry, sojasås och potatismjöl, men också worcestersås, farinsocker, vatten och sesamolja. Sesamolja ger en härlig nötig smak till hela rätten.

På bilden ovan syns mina två pannor med kycklingen bakom såsen. Jag steker en sats utan chilipaprikor eftersom ungdomarna inte tycker om för mycket krydda, och en panna med åt mig och Maken. Kastrullen längst till höger är riset som kokar.

Sedan blandar jag om väl efter att såsen är påhälld och låter allting sjuda up i några minuter. Sedan serverar jag kycklingen och broccolin över det kokta riset. Verkligen gott och mycket mättande!

Kinesisk-amerikansk stekt kyckling:

Ingredienser:

2-4 uppskurna kycklingbröst utan skinn och ben

7-8 chilipaprikor som kärnas ur om så önskas.( Paprikorna kan bortlämnas)

Marinad:

4 matskedar sojasås

2 matskedar sherry

4 matskedar potatismjöl

Blanda ihop marinaden och skär kycklingen i bitar. Marinera kycklingen i såsen över natten.

1-2 påsar frusen broccoli

Sås:

4 matskedar sherry

4 matskedar sojasås

4 teskedar farinsocker

2 matskedar sesam olja

2 teskedar worcestersås

2 matskedar vatten

2 matskedar potatismjöl

Blanda ihop alla ingredienser till såsen och skaka/blanda väl.

Servera hela härligheten över kokt ris med extra sojasås om så önskas! Smaklig måltid!

12 kommentarer

  1. Du bakar hellre än kokar kanske?🤔
   Jag gör gärna båda, men är inte så bra på att testa nya recept. Detta recept har hängt med länge. Gissar att jag även bloggat om det förut. Må så vara- det är gott! 😋

   Gillad av 1 person

   1. Tur att det finns mycket gott att köpa också…. som Bergwalls grisar tex. 😋 De har vi ju då däremot inte hos oss…. Då behöver man inte jämnt står köket! 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.