Finländsk Tex-Mex?

Publicerad av

Jag har skrivit om fajitas förut. Vanligen använder jag nötkött eller färdig kryddat kycklingbröst från affären. Idag beslöt jag mig för att helt göra mina egna fajitas från grunden.

Tex-Mex maten kallas ju så för att den kommer från Teaxas hållet och södra USA i övrigt, alltså inte från Mexiko. Blandat med många kryddor typiskt använda i Mexiko. Tacos och fajitas finns i Mexiko, men inte som de serveras i USA.

Kryddorna ovan använde jag för att krydda de två uppskurna kycklingbrösten. Salt ( som jag inte hade med på bilden), koriander, chili paprika, och kummin. Jag kryddade också kycklingbrösten med två krossade vitlöksklyftor som jag på förhand hade rostat i stekpanna för att få en mildare, sötare vitlökssmak. Kycklingbrösten skar jag upp och lät stå kryddade några timmar i kylskåpet innan det var dags att göra middagen.

Jag skar upp och kryddade fyra paprikor och en stor lök i samma kryddor några timmar före stekningen också. Lät dem stå ute i rumstemperaturen i köket för att riktigt kunna dra åt sig kryddorna. Ibland har jag använt ngn klick olivolja för att få kryddorna att fastna bättre på grönsakerna, men idag skippade jag olivoljan.

Jag stekte först grönsakerna tills de var möra. Hällde sedan ut dem ur pannan i en skål och genomstekte den färdigt kryddade kycklingen. Efter att kycklingbitarna var klarar lade jag till de redan stekta grönsakerna och sist en uppskuren tomat. Lät allting genomstekas och serverade sedan allt med riven ost, gräddfil, hemgjord guacamole, ( 4 mosade avokadon, en vitlöksklyfta, salt och saften från en färsk lime.) och färdigköpt salsa. Allting serverat i mjuka tortillaskal. ( som jag tror kallas taco skal hemma.) gjorda på mjöl,. Dessa totrillaskal gjorda på mjöl, fick jag veta för en tid sedan, är en amerikansk grej. Äkta tortillaskal skall vara gjorda på majs enligt mellan-och sydamerikansk tradition.

Kryddade grönsaker och kryddat kycklingbröst klara för stekning och nygjord guacamole,

Kvällens middag blev riktigt lyckad och familjen åt med god aptit. Mycket bra med eget kryddat måste jag säga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.