Nytt och läsvärt

Publicerad av

Grannförorten har en trevlig hobbyaffär. I denna trevliga affär kan man bla köpa garn. Dit begav jag mig bland annat idag. Har gjort ett ngt sådant överraskande beslut att jag ät lite förvånad själv. Men bara att ta tag i saken och smida medan järnet är varmt.

Vad nu då?, kanske ngn av er uppmärksammat undrar. Jo, ni kommer ihåg den där spetsen som jag kämpat med. Gett upp med, tog en paus, börjat om på nytt, rivit upp och nu nästan stickat färdigt? Jag tror alldeles säkert att jag berättat att denna spets är resultatet från en sk adventskalender i stickning. Varje dag från den 1.12-24.12 utgör mönstret en del av just den dagens stickning. Nu är det inte 24 dagar i detta mönster, utan 20, men det räcker bra till. Spetsen är redan väldigt lång och idag stickade jag färdigt dag 15. Som jag tidigare beskrivit är denna spets långtifrån perfekt. Däremot är jag väldigt nöjd över allt jag lärt mig! Alla dessa nya sätt att sticka maskor på, göra mönster och också planerade hål i mönstret. Hur allt detta görs och hur det börjar se ut eller inte se ut om man stickar på ett visst sätt.

Efter allt detta har jag alltså kommit fram till att jags skall sticka spetsen igen! Direkt efter att jag är klar med den som jag håller på med nu. Samma sak, så gott som. Eftersom mönstret består av 20 olika delar, tänker jag helt enkelt inte sticka mönstret från dag 3 och dag 9. Så där helt fräckt bara och lämna bort dem! Dessa delar av mönstret är oerhört knepiga vilket resulterat i två inte så lyckade delar på spetshalsduken som jag jobbar på nu.

Jag körde till hobbyaffären med den tanken att köpa två garnnystan av billigare sort för nästa spetshalsduk eftersom jag anser nästa spets lika mycket övning som den första. Jag parkerade, gick in och rakt till garnhyllorna. Hittade vad jag sökte och skulle genast gå och betala….. men så föll ögonen på stickbeskrivningarna och de olika böckerna som handlade om stickning. Och efter en del bläddrande hamnade en ytterst intressant bok ner i korgen.

jag körde direkt hem efter detta fynd och satte mig med näsan i boken. Har inte läst igenom hela ännu, den är rejält tjock, men bläddrat en hel del har jag. Och här finns sgs allt….

Jag har en stickbock på svenska också som jag också sett i mycket. Men vet ni vad? Alla mönster här är av naturliga skäl på engelska och jag behöver terminologin på engelska för att kunna sticka på engelska. Denna bok kommer nog att hjälpa med detta!

Det visade sig också att båda sätten som används att sticka här finns medtagna i boken. Amerikaner stickar i regel på ett rätt annorlunda sätt än oss européer. Deras sätt kallas den engelska metoden eller ‘the throw method’. Det intressanta med denna metod är att man kastar eller egentligen virar garnet runt den vänstra stickan. Ändå ger detta samma resultat som den europeiska metoden eller the continental method . Det bara ser väldigt bakvänt ut då man först ser på!

Det är nog bäst jag lägger bort dessa skriverier och tar mig ytterligare en titt i min nya bok. Och så har jag ju den där spetsen att jobba på….

4 kommentarer

  1. Inbiten stickare på allvar nu 🙂 Det är ju så mycket roligare med en utmaning också. Jag använder det där kasta in sättet ibland när jag stickar med fler än två färger på samma varv. De två jag använder mest håller jag som vanligt och sen ”kastar” jag in den tredje men jag skulle aldrig välja att sticka bara så. Vårt sätt är snabbare och smidigare 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.