Improviserat

Publicerad av

Ni vet när man har en plan. En plan för middagen. Ingredienserna är inhandlade och det är bara att börja på…. trodde jag!

Hade tänkt använda min gryta, min sk ‘Crock pot’. En fantastisk grej som man lägger alla ingredienserna i och sedan får allt koka långsamt hela dagen. Det går att koka lite snabbare också, med 4 h som det snabbaste och 10 h det långsammaste. Mycket behändigt att lägga allting i på morgonen´, åka till jobbet och så kommer man hem till sgs färdig middag. Behändig att använda fast man är hemma också och sitter i soffan och stickar på spetsen efter tvätt, snöskottning etc.

Igår inhandlade jag en rejäl köttbit och den färdiga svampsoppan som hälls över köttet och blandat med fettet och köttsaften som bildas i grytan, utgör detta såsen. Köttet och soppan får sedan koka hela dagen. På kvällen tillreder jag ngn grönsak och kokar nudlar till. Gott, enkelt och en favoriträtt i denna familjen.

Skulle alltså sätta igång denna maträtt vid niotiden imorse. Tog fram grytan, köttet och soppan….. Soppan? Var fanns soppan? Jodå, där fanns den. Bra! Bara att ta fram konservöppnaren då efter att jag hade kryddat köttet. Vänta… soppburken såg inte riktigt bekant ut….Läste på…. Cream of chicken soup. Men neeeeeej, jag skulle ju ha ‘cream of MUSHROOM soup’!

Ute snöade det och jag var färdigt klädd i träningskläder för morgonens cykelpass. Ville jag verkligen åka iväg till mataffären bara för två små burkar soppa? Näpp. Det beslutet var enkelt!

OK, det fick bli improviserat då…. Svärmor brukade göra en liknande rätt i grytan, med samma slags nötköttbit. I botten på grytan lade hon däremot skalade och kluvna potatisar och morötter. En skalad och hackad lök och sedan köttet ovanpå. Jag lade till vitlök, en burk skurna tomater, kryddor och sedan också köttbuljong. Locket på och så lät jag allting koka långsamt, hela dagen.

Grönsakerna läggs alltid under köttet i denna gryta. Tomaterna hällde jag ovanpå köttet så att spadet fick rinna ner över sidorna.

Allt eftersom dagen gick började aromerna från mitt experiment fylla huset. Det doftade minsann lovande. På kvällen vid middagstid förberedde jag lite grönt och när grytan var klar, tog jag av locket och lade köttet på ett serveringsfat och grönsakerna i en skål. Spadet skilt.

Lillasyster var inte så säker…. Inte Sonen heller. Att experimentera med en av deras favoriträtter var inte bra!

Hemkommen sent på kvällen efter jobbet var Maken däremot väldigt säker! Gott tyckte han och ville gärna att jag gör om receptet/experimentet. Tog en till portion och var nöjd efter en lång dag på jobbet. Därtill en kall öl!

Själv var jag också mycket nöjd. Nästa vecka måste jag nog däremot göra barnens favoriträtt istället tror jag…..

2 kommentarer

  1. Precis, ibland blir det inte som man tänkt sig…
    Genom improviserande så kan man få nya ”favoriträtter”, men kanske inte ungdomarna i huset tycker det. 😬

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.