Fredagspastan…

Publicerad av

… blev en ny sort ikväll. Lo mein nudlar skall egentligen göras på asiatiska nudlar, men det går också bra att använda vanlig spaghetti. Vilket jag gjorde. Detta recept använde många olika kryddor och såser från den asiatiska mattraditionen och det var roligt att prova på denna. Tyvärr köpte jag fel kålsort, men det gick bra med denna sort också istället för den normala kinakålen.

Listan på ingredienser var lång. Jag stekte först grönsakerna som bestod av paprika, kål och salladslök. På förhand hade jag hackat tre klyftor vitlök väldigt smått, rört in det i två teskedar ingefära och en matsked olja. Efter att de stekta grönsakerna var mjuka satte jag till den såsen. Sedan skulle lite vitt vin eller sherry till och så lade jag till den kokta spaghettin som jag kokade skilt i en kastrull bredvid stekpannan med grönsakerna på hällan. ( från min nya kokbok lärde jag mig också ikväll att INTE skölja pasta efter att den är kokt och att inte hälla bort precis varenda liten droppe av kokvattnet, utan låta pastan vara lite våt. OM pastan skall serveras med en sås, kan man spara lite av kokvattnet och sätta till i såsen om den behöver extra vätska. Använd riktigt med vatten, runt 4 liter att koka pastan i så att stärkelsen från pastan kan koka ut i vattnet. Salta inte vattnet på förhand, utan salta på samma gång du lägger i pastan. På det sättet gör inte saltet fläckar i din kastrull.)

Sist av allt hällde jag såsen som jag tillredde allra först över den kokta spaghettin och de stekta grönsakerna. Denna sås bestod av soja sås, hoisinsås sås, en krydda som kallades för ‘5 spices’ , sesamolja och också ostronsås. Dock är Sonen allergisk mot skaldjur, så ngn ostronsås vågade vi oss inte på. För att få mängden vätska som behövdes lade jag till en extra matsked av sojasås och hoisinsås istället.

Sedan stekte jag allting och blandade ihop det en stund innan jag serverade maten. Den var god, men både Maken och jag var inte särdeles förtjusta i hoisinsås. Den har en ngt sötaktig smak, så jag tror att jag lämnar bort denna nästa gång jag provar att göra denna rätt….

Dock var Sonen mycket nöjd och åt två stora portioner. Lillasyster var mindre förtjust, men åt hennes ‘no thank you helping’  utan att klaga.

Det blir nog ett nytt försök, helt klart. Dock ändrar jag nog receptet en aning….

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.