Digert arbete!

Publicerad av

Oj! vad trodde vi?! Att det hela skulle gå som en dans och som på räls, det är nog det vi trodde! Att altl skulle vara klappat och klart på fem röda?! Tji fick vi!

Jag pratar alltså om att får upp bryggan och båtställningen/skjulet ur sjön inför vintern. Efter att ha sett på hur två inhyrda karlar gick till väga förra våren, ville Maken ta över detta arbete själv. Visserligen kom allt på plats, men både Maken och jag kom snabbt överens om att det finns lättare och bättre sätt att sköta detta arbete…..

Det börjades med bryggan. Det var tungt, men bryggan är byggd i bitar och det gällde att lösgöra alla skruvar och sedan bära ut en längd i gången. Maken och Sonen jobbade på och Lillasyster och jag hjälpte till med bärandet.

Nästan klar med bryggan. Nu stod båtställningen, som visade sig vara ohyggligt otymplig, i tur.

Först skulle däck installeras.

Den goda grannen med sin ATV och vinsch kom för att hjälpa till och tillsammans med Maken och Sonen och deras gemensamma krafter började denna jättelika ställning ( som inte alls ser lika stor ut i vattnet.) röra på sig. Långsamt, långsamt kom den upp ur vattnet. De nyinstallerade däcken hjälpte naturligtvis, men ändå var det mycket arbete.

Nästan upp till stranden. Nu gällde det då att få den inpassad mellan sommarstugan och den lilla skogen som skiljer vår tomt från grannens. Det visade sig vara en aning svårare än tänkt det med, men skam den som ger sig. Mycket precist beräknande och dragandes hit och dit och till slut kom denna jättelika ställning på plats.

När bilden ovan togs behövde ställningen ännu flyttas framåt några meter. I snigelfart gick det. Dock gav sig inte Maken och grannen och fick den på plats där vi ville ha den för vinterförvaring.

Nog ser det lite bökigt ute, inte sant? Dock känns det skönt at nu ha allting upp ur vattnet och isen får komma närhelst den behagar. Fast nog kändes det lite konstigt att jobba med detta i tjugotvå graders värme och se andra båtar ute på sjön…. En trevlig sommar har det dock varit på sommarstugan, trots pandemi. Nu börjar höst- och vintersäsongen för denna stuga. Inte så dålig den heller!

9 kommentarer

 1. Alltså, varför tar man upp bryggan? Och varför hissar man upp båten när den inte används? Har det med tidvattnet att göra? Här har vi ju nog minsann isvintrar också, men bryggorna står nog kvar i sjön ändå. På somrarna guppar båtarna vid bryggan, dag som natt. Kan dock medge att det skulle vara praktiskt med tak, så man slapp tömma dem på vatten efter varje regnskur.

  Gillad av 1 person

  1. Jo precis. Jag tyckte också att dessa jättelika ställningar för båtar var lite otympliga och onödiga- förrän vi hade en. Eftersom vi bor 230 km från sommarstugan är det väldigt praktiskt att hissa upp båten ut ur vattnet och under tak när vi inte befinner oss på sommarstugan. Dessutom är det svårt att stjäla en upphissad båt om nu ngn skulle vara intresserad av detta. Att både brygga och ställning skall upp på land har inget med tidvattnet att göra, men med vintern och isbildningen att göra. Under mina vintrar i Fäboda var nog vår båt alltid uppdragen på land för att skydda mot isens dämningar. Tungt och bökigt är det dock! Nu är det gjort och en ny säsong börjar vid ( sommar)stugan. Tack för att du tittade in och för respons! 😃

   Gilla

   1. Vi tar nog upp våra båtar till vintern för de mår nog bättre på landbacken då 🙄. Men ack och ve ifall vi skulle behöva ta upp bryggan också 😥. Tänk så (o)lika våra världar på varsin sida potten ändå är 😆. Alltid lika roligt att läsa dina inlägg om era förehavanden även om jag sällan kommenterar 🙈.

    Gillad av 1 person

   2. Jo det är väldigt olika på de 2 sidorna om Potten. Men ändå inte….. människor beter sig rätt lika överallt oberoende språk och kultur har jag konstaterat bl.a under denna pandemi.
    Bryggan vår är byggd i flera delar med en aluminium stomme och bräder som vilar ovanpå. Den är alltså gjord för att kunna tas itu och tas upp. Dock inget lätt jobb, men nu är det ju gjort. 😃

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.