Protester och förstörelse i Minneapolis

Publicerad av

Ni har kanske sett på TV där hemma de protester och den förstörelse som nu har pågått i tre nätter i Minneapolis. Byggnader brinner och en del protestanter arresteras.

Först vill jag nämna att detta sker i ett område långt från oss och där vi bor, vilket ju kan vara svårt att förstås då man bara tar del av de hemska nyheterna och inte vet precis var allt händer.

Det hela rör sig om en väldigt sorglig historia. För några dagar sedan arresterades en svart man av fyra vita poliser i Minneapolis. Mannen var inte våldsam, men försökte betala vid en butik med falska pengar. Polis tillkallades och den svarta mannen George Floyd, lades i handbojor, leddes till polisbilen och lades ner på marken. En av poliserna tryckte på den gripnas nacke med sitt knä. Den gripna fick fram att han inte kunde andas, men polisen fortsatte med trycket på nacken. Den gripna fördes så småningom till ett sjukhus i Minneapolis, där han avled till följd av kvävningen.

Poliserna inblandade har nu alla avskedats och en undersökning pågår. Staden är i uppror och sörjer.

Samhällsskikten och de sociala klssserns i USA mellan vita och svarta är generellt sett stora. Inte på alla håll, men ofta.

På pappret har alla rätt till en utbildning och jobb, men det är som sagt på pappret. Generellt är den svarta befolkningen ’under’den vita. Mycket historia och fötryck ligger bakom och den svarta befolkningen i USA kämpar fortfarande mot detta på många håll.

Så även i det historiskt vita ( men numera mångfärgade) Minneapolis med omnejd.

Rasismen är kanske inte lika uttalad som på 1950-60 talen och tidigare ändå, men visst lever och frodas den under ytan.

En av mina kolleger är vit, gift med en svart man. De har tre söner tillsammans som är i våra barns ålder. Alltså tonåringar med egna körkort.

Trevliga, skötsamma pojkar som gärna tar en tur med bilen och kompisarna ibland. Behöver jag ens nämna att de blivit stoppade ett antal ggr av polis bara för att de var ute och körde och råkar vara mörkhyade? Jag behöver väl inte nämna heller att de stoppats av vit polis?

De senaste åren har mycket våld förekommit just mot svarta av vit polis. Över hela landet och oftast med dödsfall som resultat.

Det är fel, det är otäckt och så ofantligt orättvist. Nu kokar känslorna över i Minneapolis och med rätta. Så här får inte folk behandlas!

Visserligen får inte brott begås heller, men måttet är rågat för den svarta befolkningen och nu visas det.

Flera byggnader och affärer har tuttats på de senaste nätterna och brandkåren har haft fullt upp. En del slagsmål har förekommit och igår kväll brann polisstationen där de poliser jobbade som arresterade George Floyd. Ingen skadades eftersom byggnaden hade evakuerats.

Det är grymt tragiskt det som händer. Samtidigt som jag förstår ilskan och varifrån den kommer, är detta inget sätt att lösa ngt på. Den avlidne kommer inte tillbaka.

Samhällsklyftan mellan de vita och svarta måste krympas och åtgärdas och även om detta redan sker och har skett på många håll, är det ännu långt kvar.

Vi får bara hoppas att protesterna och förstörelsen lugnar ner sig snart, för dessa löser inga problem….

6 kommentarer

 1. Usch ja, det är fruktansvärt!
  Förstår också folks ilska över det som hänt, men förstår även som dig att våld inte löser något. Tycker det är hemskt att byggnader m.m. råkar illa ut på grund av bränder. 😦

  Gillad av 1 person

 2. Jo, nyheterna om detta är igång här också. Supertragiskt och så sorgligt att något som hudfärg, som ingen av oss kan påverka, ska avgöra om man är en bättre eller sämre människa och därmed utsättas för en massa orättvisor. Bedrövligt. Men, jag håller med. Vad leder allt detta våld till och vad kostar det inte samhället. Man borde protestera på nåt produktivare sätt. Den där typen av upplopp bidrar knappast till någon förändring.

  Gillad av 1 person

  1. Precis! Protestera fredligt- absolut! Förstår ilskan och sorgen, men inte dessa bränder som igen anlagts förra natten ( till lördagen).
   Nu har militären anlitats och 1,500 soldater skall patrullera gatorna i Minneapolis ikväll. Man får ju hoppas att detta leder till fred, men det kommer nog att kosta flera liv är jag rädd…..😔

   Gilla

  1. Ja det är verkligen sorgligt och så väldigt onödigt från början till slut….. vi hoppas också på ett snabbt slut eftersom förstörelse och bränder inte löser några problem. 😔

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.