One and a half yards of mulch

Publicerad av
Lastbilen dumpar förmiddagens arbete

Vid tiotiden på förmiddagens kom lastbilen lastad med dagens grovarbete. En och en halv yards med träflisor och jord, som Google Translate kallar kompost då jag söker upp det, landade på uppfarten vår. Maken beställde från den lokala blomsteraffären igår och redan idag levererades det.

Det var en varm förmiddag, redan nästan tjugo grader, så det vara bara att ta fram spadarna och skottkärran och börja på. Dock upptäckte vi att den där krattan som nu skulle vara väldigt bra att ha, var kvar på sommarstugan. Den snälla grannen som bor mittemot vårt hem arbetar hemifrån och lånade oss gärna sin.

En högaffel som vi redan hade och som jag använder att svänga komposten med på bakgården, kom också väl till pass. Ungdomarna hade en helt vanlig skoldag, så de stannade inne och fortsatte med sina studier, medan Maken, Dottern och jag skred till verket.

Sedan vår gård gjordes om för två år sedan har vi flera rabatter och buskar som behöver omgärdas av detta kompostmaterial och efter några år märks det ju att det bryts ner i jorden igen. Vilket är väldigt bra förstås. Dottern berättade att bygghandeln där hon jobbar på trädgårdssidan, säljer en slags kompost att lägga runt buskar och träd som är gjord av rivna bildäck! Det bryts ju då förstås inte ner, men det förvånar mig lite att sådant får säljas! Det verkar ju lika galet som att slänga plastpåsar i sjön och/eller havet….!

Det tog oss just under två timmar att få all kompostmaterialet utspritt och då var vi alla rejält trötta och varma. Eftersom min vänstra axel är tusen ggr bättre än i vintras, men ännu inte bra, jobbade jag mest med händerna. Jag hade ju krattat stranden vid sommarstugan i helgen och det märktes nästan direkt eftersom min axel blev öm nästan på direkten. Bäst var det då att jag lät de andra två använda redskapen.

Rabatten på framsidan efter den nya komposten lagts ner. Tyvärr tog jag ingen före bild….

Fast vi tyckte att högen som levererades var så stor, räckte den inte riktigt till. Nåja, vi kan bara köpa en påse eller två och täcka det lilla hörnet av rabatten som lämnades idag.

Till allra sist ville jag visa en bild på trädet på framsidan som nu helt har slagit ut och blivit så väldigt fint. Utgör en bra plats för skugga åt hundarna också då de gärna ligger ute i skuggan nu på sommaren.

Ja, för nu har vi nog helt klart fåt sommaren hit. Med våra +27 grader idag och varmare igår, kan jag nog lugnt säga att sommaren gjort sin entré.

Korstörne påstår Wikipedia att detta träd heter på svenska.

På engelska kallas detta träd för Honey Locust’  och förekommer naturligt här i mellanvästern, men enligt Wikipedia har det importerats till flera olika andra delar av världen och är tydligen en aggressiv art som gärna tar över på andra ställen där det normalt inte växer.

Detta träd planterade Maken och jag för åtta år sedan och det har vuxit oerhört snabbt ( vilket de gör) och trivs i leran och de våta förhållandena i jordmånen kring vårt hem. Det slår ut allra sista av alla träden på vår gata och är det första träd att tappa sina löv i höst. Dock tycker vi det är väldigt fint och är nöjda med hur bra det mår.

4 kommentarer

 1. Det är roligt att göra fint i trädgården. Som bäst håller vi också på, det känns som ett evighets projekt men det blir nog bra då det är klart. Skall Ikväll hämta mylla så att vi får fyllt igen hål som lämnat i gräsmattan efter att vi flyttat några buskar. Snart har jag semester o kan påta på i trädgården. 🌞Hur mår axeln?

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är riktigt roligt att göra det snyggt ute på gården.
   Tackar som frågar- axeln är trött och öm, men det förvånar mig inte. Lite bubbelpool skall strax göra susen. Trevlig tisdag till dig! Snart måndagsnatt hos oss 💤😴

   Gilla

 2. Barkmull heter motsvarigheten här och jag har släpat hem säckvis och gjort liknande jobb. Det är tungt men livgivande. Fast min trädgård är inte så prydlig som er fina. Här råder mer vildvuxet och rufsigt 🙂 Fantastiskt fint träd!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.