Akta dig för koyoten!

Publicerad av

Ni som följer dessa funderingar kommer kanske ihåg att vi fick nya grannar i oktober. Ett trevligt, ungt par som väntar sitt första barn nu i maj.

Det har visat sig dock att detta trevliga unga par har lite egna idéer. Inte helt fel det heller naturligtvis, men den senaste fungerar inte så bra som de tänkt sig gissar jag.

Men låt mig ge er lite bakgrund först….

För ca. 20 år sedan kom koyoten hit till Tvillingstäderna. Dessa vargliknande rovdjur vande sig snabbt vid människor och hus och anpassade sig på pass bra att det stannat. Speciellt på vårarna behöver man se upp för hanarna eftersom det är parningstider för dessa vilda, inte helt ofarliga djur och springer hundarna ute på gården och en han stryker förbi kan det gå illa för hunden.

Då vi flyttade in i vårt nuvarande hem för tio år sedan såg vi titt som tätt koyoter stryka förbi. På vägarna. På gårdarna. Numera ser vi dem inte lika ofta, men visst finns de här runtomkring.

För några år sedan såg Lillasyster och jag en hona med tre valpar vid sidan av vägen. Valparna var oerhört söta, men det var nog tur att vi var i bilen för en sådan hona är inte att leka med.

Detta är en del av vår bakgård. Vi har dammar över hela vårt bostadsområde. Dammen som finns bakom vårt hem är naturlig, men andra dräneringsdammar har grävts för att lätta med vår och höstregnen. Som ni vet drar dammar och andra vattendrag till sig fåglar av alla de slag. Svanar, tranor, änder osv. Och stora kanadagäss!

De övriga fåglarna är mycket välkomna, men gässen är stora och skräpar ner överallt. Vi har ju hundarna som gärna springer ut på bakgården och jagar iväg gässen. Våra grannar har också en hund, men denna är till åren och verkar ha föga intresse av att skrämma bort de stora, nedskräpande fåglarna.

Istället har grannarna satt upp en uppstoppad koyote för att skrämma bort gässen…. Jovisst, ser den en aning skärmande ut, men fåglarna verkar ha lärt sig ganska kvickt att denna koyote är inte ngt hot och de mumsar gärna gräs i dess närhet. Igår sov (förmodligen detta par ) gässen alldeles i koyotens närhet.

Inte särskilt hotfull är han….

Det skal bli intressant att se hur detta utspelar sig i fortsättningen. Om det uppstoppade djuret får stå kvar eller om det avlägsnas så småningom eftersom det helt klart har väldigt liten effekt…..

2 kommentarer

 1. Nämen sådana idéer! 😀 Uppstoppad koyote. Hmm.
  Skulle inte vara roligt att ha de där djuren i hemknutarna. Inte våga gå ut med små hundar, eller barn?
  Känns märkligt, men ni måste tydligen vänja er vid det.

  Gillad av 1 person

  1. Man vänjer sig vid allt. Även vilda koyoter som stryker omkring. 😉 De ser ut som hundar- dock inte särskilt vänliga!
   Hundar i koppel vågar de sig inte på. Lösa hundar ute på gården utan uppsikt vågar de däremot ge sig på….

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.