Good, ol’ elbow grease!

Publicerad av

Efter trevligt eftermiddagssamtal med Kära Kusin i norra Sverige fick jag ngt mycket nödvändigt gjort ikväll: ugnen skrubbad. Igår kväll när Frun i huset skulle till att göra ngt så lyxigt och snoffsigt som fiskpinnar, gick alarmet! Två gånger dessutom. Brandalarmet alltså! Första gången då jag öppnade luckan till ugnen för att sätta plåten med fiskpinnar in i den uppvärmda ugnen och andra gången då sagda fiskpinnar skulle sättas på middagsbordet. Den stackars lilla hunden var alldeles livrädd och satt i ett hörn i köket nära mig. Såg på mig med stora, ytterst rädda och förvånade ögon och bara skakade. Inte ens lite hundgodis fick henne på bättre humör!

Efter sådan dramatik var det inte annat att göra än att ta tag i städning av denna ugn. Detta kök som jag nu huserat i i hela tio år redan är utrustat med två ugnar. En som är både vanlig ugn och varmluftsugn på en och samma gång och går med el och den andra som går med naturgas och är en helt vanlig ugn. Det var varmluftsugnen som behövde sig en rejäl skrubbning. Det var bara att fylla en liten bunke med hett vatten, diskmedel och ett par olika svampar att skrubba med.

Här hos oss har ungarna också en självreningsknapp. Enkel att använda, faktiskt, men eftersom alla ugnsexperter menar att man inte skall använda denna knapp, förstår jag inte riktigt varför denna mackapär installeras. Enkel som sagt att använda. . Grejen går ut på att man avlägsnar gallren ur ugnen, låser den och trycker på denna magiska knapp. Glöm för all del att inte öppna alla fönster och slå på alla fläktar, för nu börjar det både lukta och ryka i hela köket! Funktionen fungerar nämligen så att ugnen hettas upp till väldigt höga temperaturer och den mat som spillts på bottnen i ugnen bränns då bort. Denna självrening tar några timmar och efter att ugnen har kallnat är det bara att öppna den och torka ur med fuktig trasa.

Här ses denna självreningsknapp som finns på knapp panelen till ugnen som jag har skrubbat ren på det gamla, hederliga sättet. Då kallas det på mitt nya modersmål att man använder ‘elbow grease.’

Annars så vaknade vi till mera vinter igen. Och kallt. Det var inte kallare än -2 i luften hela dagen, men vindarna kom rakt norrifrån och var ordentligt bitande i kinderna när jag skottade bort de några centimetrarna med snö som föll senaste natt. Jag var nog rejält korkad som inte satte på mig mera kläder, men jag måste säga att jag inte hade ngn aning om hur otroligt kall den där vinden var! Våren lär skall återvända senare i veckan, men idag blev det verkligen inget stickande på utsidan! Brrrrr!

6 kommentarer

 1. Låter behändigt med självrengörande ugn.
  Jag borde själv ta tag i ugnsrengöring, men det om något drar jag mig för.. Men känns skönt sen då det är gjort.
  Sportlov här, det är så välkommet. 😊

  Gillad av 1 person

  1. Njut av sportlovet! Inget sådant hos oss. Vårlov dock i början av april. Det blir nog välkommet det med av ungdomarna. Det tog faktiskt inte särskilt länge att skrubba ugnen för hand. Det är bara att komma till skott som gäller! 😃

   Gilla

  1. Kolla alla bruksanvisningar eller fråga återförsäljare. Här rekommenderas det att man inte eller sällan använder funktionen. Varför den sedan tillverkas och installeras är ju en annan femma…..! 🤔

   Gilla

 2. Än har vi vinter kvar, säger mor – vi kan inte gå utan strumpor och skor 🙂
  Lite förvrängd sångtext men du känner kanske igen den.
  Ja, den där knappen – varför finns den om man inte ska använda den?
  Jag har bott här tre år och faktiskt inte rengjort ugnen, men inte spillt nåt där heller. Borde ändå åtgärdas!
  Samma gäller diskmaskinen, en tom tvätt med medel som renar den.

  Gillad av 1 person

  1. Jodå. ’Blåsippan ute i backarna står, niger och säger att snart är det vår…’ Jodå, den visan känner jag så klart igen. 😃
   Bra fråga om självrengörande funktionen på ugnen. Tyvärr har jag inget bra svar…. 🤔

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.