Slagfält

Publicerad av

Denna halvgråa fredagseftermiddag tog jag mig i kragen och satte igång med pepparkaksdegen. Det blev inget sådant förra helgen då det var självständighetsdagen. Den dagen som vi traditionellt bakade pepparkakor som barn hemma i Jakobstad.

Eftersom vi alla är hemma, nästan jämnt och konstant, tycker man ju att det borde ha funnits tid för bakandet, men icke. Tidigare i veckan konstaterade jag att både Sonen och Dottern är lediga imorgon på eftermiddagen. Sonen jobbar för en gångs skull inte imorgon, lördag och Dottern är klar med sin tenta runt kl.13. Alltså dags för mamman att svänga till deg!

Fram med recept, kastrull och ingredienser. Många bakar ju pepparkakor flera ggr i året, men inte jag. Alltså, är det alltid lite ovant varje år jag skall lägga ihop degen innan jag kommer ihåg hur det hela fungerade. Receptet jag använder är ur Martas kokbok. En kär present av min nu bortgångna mormor. En bok som jag använder rätt ofta ändå när det gäller recept hemifrån.

Ner med socker, sirap, nejlikor, ingefära och kanel i kastrullen. Röra om och låt allting sjudas upp och sedan hälla i baksodan just innan smeten kokar.

Dock har jag märkt tidigare år att smeten, som egentligen skall kallna innan de resterande ingredienserna läggs i, blir väldigt hård väldigt snabbt. Alltså, har jag numera tagit för vana att nästan direkt knäcka i de tre äggen, hälla i det smälta smöret och låta hushållsassistenten röra ihop alltsammans innan mjölet läggs i.

Denna eftermiddag tabbade jag mig och hällde i allting alldeles för snabbt, så degen blev väldigt varm. Mjölet sögs inte upp alls lika bra och hushållsassistenten fick jobba på ganska hårt. Ville naturligtvis inte att denna kära assistent skulle gå sönder, så efter en hel del mjöl, men ännu inte riktigt bra deg att knåda mjölade jag ordentligt på köksön och hällde ut en varm och väldigt kladdig deg.

Mjölet på köksön hjälpte enormt och Dottern , som studerade ihärdigt denna eftermiddag, fick komma till min räddning och dra upp ärmarna på tröjan, så att de inte skulle hamna ner i degen.

Bilden ovan visar hur köksön såg ut just efter att jag knådat färdigt och lagt degen på kylning tills imorgon. I verkligheten tyckte jag det såg värre ut än på bilden faktiskt. Dock tog det sin lilla tid att städa upp detta slagfält!

Imorgon gissar jag att det blir ett inlägg om eftermiddagen i köket och alla bagarna som förhoppningsvis uppenbarar sig!

Väldigt trevligt och behändigt att ha en vuxen Dotter hemma!

12 kommentarer

 1. Här har vi idag bakat limpor och gjort pepparkaksdeg. Så vi har haft samma sak i åtanke. Jag bakar limpor och pepparkakor endast till jul och därför är det extra gott! 😀 Imorgon kavlas och gräddas det pepparkakor här.

  Gillad av 1 person

  1. Har du ett bra recept på limpor? Skulle gärna ta emot ett sådant eftersom det som jag hade har spårlöst försvunnit….. Lycka till med morgondagens pepparkaksbak. Gick vilt till i mitt kök! 😂

   Gilla

   1. Jepp har sänt till dig receptet. 😊 Allt gick bra här, jag testade ett nytt pepparkaksrecept som tyvärr inte var lika bra som det jag brukar baka…

    Gillad av 1 person

   2. Tack! jag såg det som hastigast, men har inte kollat in det ännu. Synd att pepparkakorna inte blev lika bra som du hade hoppats. Dock finns det säkert de som äter om du bakar en till sats med det gamla vanliga receptet….😉

    Gilla

 2. I detta hus bakas inga pepparkakor. Det är nämligen ett avskyvärt bakverk 🙂 Jag kan inte med dem alls, varken hårda eller mjuka och undviker också allt som innehåller kanel och nejlikor. Huuuu. Däremot bakade jag en rejäl sats lussebullar. De är godare. 😄

  Gillad av 1 person

  1. Då är du nog knappast ngn glöggvän heller skulle jag tro? Jag tycker om pepparkakor, hör julen till. Dock är det inget som jag bakar året om som vissa gör. Några lussebullar blev det inte här dock…. fast ngn Lucia blev det ju inte heller…. 🤔

   Gilla

  1. Jo men jag måste föra degen själv. Amerikanska pepparkakor är mycket starkare än finska och smakar inte alls på samma sätt. De finns, men är alltså väldigt annorlunda än finska. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.