Kära läsare….

Publicerad av

… i skrivande stund är denna rysare till val inte klar ännu. Det är onsdag kväll och det är över ett dygn sedan vallokalerna stängdes runtom i landet. Joe Biden leder. Han har endast 6 electoral votes  kvar tills han uppnått de 270 som behövs. Ännu räknas rösterna i staterna Nevada, Georgia, Pennsylvania, Alaska och North Carolina.

Äntligen har jag lärt mig hur detta valsystem fungerar. Det är invecklat och gammalt. Skrevs i USAs grundlag, som skrevs i september 1787!

Jag skall försöka sammanfatta:

 • Varje stat har ju en viss mängd invånare
 • Beroende på hur många invånare en stat har, har staten en viss mängd representanter i the House of Representatives’ i Kongressen i DC. Alla stater har också 2 senatorer i senaten i DC.
 • I Minnesota bor det 5.5 miljoner invånare och baserat på detta har vi 8 representanter, 5 demokrater och 3 republikaner plus våra 2 senatorer. ( dock har jag inte riktigt kommit underfund med varför 5.5 miljoner inv ger oss 8 representanter…?)
 • 8+2 blir 10 och det är hur många electoral votes vi har.
 • Trumpen fick inte lika många röster som Biden i detta val i Minnesota Detta betyder att han förlorade förstås och pga detta gick ALLA electoral votes från Minnesota till Biden från vår stat.

Just nu väntar vi alltså på de sista staterna att räkna, dubbelräkna och även trippelräkna sina röster. Det ser lovande ut för Biden, men ännu vågar jag inte ta ut ngt…. Trumpen hotar ju med än det ena och än det andra, men det är lite han kan göra för att rubba USAs grundlag. Han kanske fortfarande är den sittande presidenten tills den 20.1, men så mycket makt har han helt enkelt inte!

8 kommentarer

 1. Jag kollar nyheterna med jämna mellanrum, började redan i går morse.
  Det blir nog en lång körare.

  Roligt att få ta del av hur systemet fungerar, det är ganska invecklat..

  Håller tummarna!

  Gillad av 1 person

  1. Nu kryper vi i säng här på den västra sidan av Potten, så ingen idé att kolla nyheterna på ett tag…
   javisst är det invecklat hela systemet! Äntligen börjar jag förstå det!
   Trevlig torsdag får jag önska! God natt härifrån! 😴💤

   Gilla

  1. Jo det hoppas jag med, men det är bara Nevada kvar som är demokratiskt. Pennsylvania, North Carolina, Alaska och Georgia är alla republikanska…. Trumpen knappar in… vågar inte hoppas ännu…. 😩

   Gilla

 2. Ja minst sagt krångligt! Hoppas på nåt vettigt i allt detta snart och att folk håller sig lugna och inte orsakar nåt elände av uppviglaren till president som jag hoppas vi snart kan ha i historien. Sov gott! (jag drömde förra veckan att valet var klart, att jag vaknade och läste i mobilen att Biden hade vunnit. Det nästlar sig in i oss också tydligen. 🙂 Hoppas det var en sanndröm )

  Gillad av 1 person

  1. Helt klart att ni hör mycket om denna cirkus till val också om du drömmer om det! 🤔😂
   Krångligt värre med lagarna, men nu börjar jag i alla fall förstå systemet…..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.