Stickanalfabet?

Publicerad av

Ja, den diagnosen har jag alldeles nyligen gett mig själv. Kära Kusin Vitamin i norra Sveriges skickade hastigt och lustigt ett mönster på stickade vantar via mobilen. Jag har inte vågat prova mig på vantar sedan textilläraren på åk. 3 drog upp varv efter varv som jag stickat medan jag stod bredvid och såg på. Eftersom jag hade gjort fel…. Gav mig sedan tillbaka det lilla av vanten som fanns kvar och bad mig börja om. Mycket uppmuntrande, eller hur?

Kära Kusin Vitamin lovade att detta mönster Som hon skickat skulle jag nog klara av och glad i hågen begav mig till hobbyaffären för att se på garn och stickor. Kom hem med stickor, men inget garn. Gick igenom min stickkorg och kom fram till att jag nog skulle vänta ett tag med att börja med vantarna och lade mina nyinköpta strumpstickor i korgen.

Tog istället upp min bok med mönster på enkla projekt. På svenska skickad av mamma för ett par år sedan. Tog också fram restgarn från ett nyupprivet, halvfärdigt projekt och hittade mönster i boken på provlappar i boken .

Fick en bra början på lapp nummer ett och var nöjd. Nu skulle det stickas mönster! Kom till själva mönstret och fastnade- totalt! Fick googla flera fraser och kliade mig i skallen. Satte bort stickningen och kröp i säng. Provade på nytt nästa dag med samma sorgliga resultat. Gnällde hos Kusin Vitamin som föreslog att jag provar ett annat mönster… Gjrode som jag blivit tillsagd… med samma ynkliga resultat.

Lade stickandet till sidan och gav upp….

Förra veckan blev det en ny resa till hobbyaffären. Egentligen åkte vi dit för Lillasysters skull, men min vana trogen lämnade jag fast bland garnhyllorna…. Jag hade nämligen hittat det mest fantastiskt, mjuka och lite glansigt garn gjort av bambu! Aldrig stickat med sådant garn och blev förstås förälskad direkt i mjukheten och färgerna. Köpte stickor också, även de gjorda av bambu . Bambugarnet kräver smala stickor, och några sådana hade jag inte.

Mönster sökte jag upp på nätet, men det fanns inga! Garnet är tydligen så pass nytt men det rekommenderades att sticka tunna plagg för våren utav detta mjuka garn. Egentligen ville jag ändå inte ha ngt mönster, eftersom jag helt enkelt har så svårt för att läsa dessa!

– Mammas färger, tyckte Lillasyster och det stämmer ju nog….

Dessa nystan och de nya stickorna följde alltså med hem och nu är jag i färd med att sticka en tunn halsduk för våren. Enkelt och lätt. Kanske verkar tråkigt för er som är bättre på det här med stickning än vad jag är. Skönt och avkopplande med en stickning i händerna tycker jag själv.

Jodå, jag skall ta itu med att lära mig läsa mönster på svenska. På engelska används inte lika många förkortningar, så det är en aning lättare att läsa mönster på mitt andra språk. För stunden stickar jag vidare på min halsduk gjord av bambu…!

Denna bild togs igår lördag. Lite längre har jag hunnit idag….

6 kommentarer

 1. Duktigt!

  Jag har kanske skrivit tidigare att jag tyvärr inte har begåvats med denna talang.
  Då alla andra i högstadiet hade stickat klart ett par sockor, då hade jag kommit till den första hälen (å så långt kom jag)…. 😂

  Gillad av 1 person

  1. Kan inte precis påstå att jag har talang jag heller…. trivs med stickning, men borde ta en riktigt kurs. En nybörjarkurs och inte försöka lista ut allt via Youtube. Jag behöver helt klart ngn som visar mig och har BRA med tålamod! 😀

   Gilla

  1. Jo det har du helt rätt i! Jag bara blir så avis på andra som stickar invecklade plagg med mönster och färger och ja…. ( du vet ju! 😉) Jag behöver en stickkurs personligen, inte ngt via nätet , men just nu ordnas inga sådana förstås… Skall återkomma vad gäller sjalen. Tänkte öva på strumpstickor som näsets projekt…. vi får se….. Tack! 😃

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.