Bänkad i Ingemansland?

Publicerad av

Den här tekniken ja…. För flera år sedan nu upptäckte jag SVT Play och YLE arenan. Nämen…? Det gick att se på TV program hemifrån och från Sveriges TV ‘over here’? Fantastiskt!

Så följde några ljuva år då jag kunde se på allt möjligt trevligt och det var så väldigt kul. Mamma och Pappa hemma i Jakobstad satt bänkade framför Skavlan på fredagskvällarna och likadant gjorde jag, men en dag senare. När jag var på hembesök alldeles själv till Jakobstad för några år sedan pga min mommos bortgång och begravning, bänkade jag mig framför Skavlan hemma och kunde följa fortsätta att följa med hemma på andra sidan Potten igen ngn vecka senare.

Men så kom spärrningarna….. Det var så tråkigt. Skavlan spärrades och andra fina program gick inte längre att varken höra eller se på varken från SVT eller YLE. Det var så sorgligt. Jag kunde visserligen registrera min dator i antingen Sverige eller Finland och på det sättet ta en omväg och kunna se programmen, men det kändes lite korkat. Jag bor ju inte där….

I höstas såg jag ngt på Instgram om att en fd utrikeskorrespondent till USA i Sverige, en Carina skulle göra en egen talk show och den skulle sändas på SVT Play också. Jag läste detta som hastigast, såg på klippet och skrollade vidare. Det var liksom inte ngn mening, det var ju förmodligen spärrat ändå.

Igår kväll satt jag bänkad i soffan för att se på det tredje programmet av Carina. Showen är alltså inte spärrad och det gläder mig oerhört! För mig är det verkligen roligt att kunna se på TV på svenska. Den enda svenska jag hör är min egen och den som vi pratar här hemma hos oss. Jag har märkt, då jag ser på Carina, att mitt talspråk inte flyger som det skall. Naturligtvis förstår jag allt som sägs, men det är kul att höra på när det pratas där i soffan.

Det är också intressant att märka hur länge jag varit borta när jag hör och ser de olika gästerna. I det senaste programmet gästades Carina bla av Charlotte Perelli med Make. Visserligen har jag hört hennes namn, men mera än så känner jag inte till henne. Likadant med författaren David Lagercrantz. Namnet klingar bekant och jag vet att jag sett det på böcker, men mera än så vet jag inte om honom.

Det är lite som om jag får en glimt av dagens Sverige när jag ser på dessa program. Jag befinner mig helt definitivt på utsidan, och blickar in i en kultur som jag varit bekant med, fortfarande är, men det märks numera att jag bott borta från Norden ett bra tag. Jag tänker lite på annat sätt. Säkert blandat mellan Finland, Sverige och helt klart mera amerikanskt. Det sägs ju att man blir en produkt av kulturen och samhället man bor i och det stämmer nog mycket bra.

Det känns lite vemodigt, samtidigt som det förstås är helt naturligt. Lite som att vara bänkad i Ingemansland. Jag har tagit åt mig mycket av USA, samtidigt som jag ännu känner mig nordisk och framför allt både finlandssvensk och amerikansk på samma gång. Att blicka in i Sverige, att gästa under en timme per vecka är riktigt roligt och jag hoppas så att TV programmet inte spärras så småningom när det upptäcks att det faktiskt finns tittare här på andra sidan Potten också.

12 kommentarer

 1. Otrolig teknik!
  Just den där programserien med Carina är bra, roligt med lite nytt i rutan.
  Vissa program måste vi också se samma väg som du.
  Hoppas ni haft en skön och avkopplande helg. Här har det inte varit många måsten, vilat och bakat en hel del gott. Det blev en typ av ”kladdkaka”, cheesecake och lingonrutor. Nu klarar vi oss en stund. 😉😃

  Gillad av 2 personer

 2. Hej Johanna. Läser din blogg sedan flera år men har aldrig kommenterat något hittills. Jag är också en tjej från Österbotten (Vörå) som flyttat utomlands. Är gift med en tysk och har två barn (12 och snart 17) och har bott i Tyskland sedan 25 år nu. Känner så igen mig i det du skriver angående svenska språket och Sverige. Jag (försöker) också bara prata finlandssvenska med barnen och det är väldigt svårt att vara konsekvent med det eftersom ingen annan pratar svenska. Mina barn förstår nog all svenska men svarar nästan alltid på tyska. Jag märker hur min vardagliga svenska hålls vid liv men när det blir lite ”svårare” ämnen (politik eller dyl.) måste jag ibland fundera en stund på ordval. När jag ser på svensk TV märker jag hur många nya ord ( många från engelskan) som är helt nya för mig. När jag nuförtiden är hemma i Österbotten eller hälsar på min syster i Stockholm känner jag mig nog som hemma, samtidigt som jag känner mig lite ”utanför ” för att jag blivit väldigt tysk och ser helt annorlunda på många saker nu. Lite skrämmande och sorgset på samma gång 😉. Roligt att läsa om er vardag. Här har vi också homeschooling sedan mitten av december och jag jobbar nu också bara på distans. Viele Grüße aus Deutschland 🇩🇪 😊

  Gillad av 2 personer

  1. Hej Anne!
   Roligt att du gav dig till känna eftersom jag länge sett att ngn i Tyskland läser mina skriverier!
   Välkommen! 😃
   Gissar nog att vi har en hel del känslor gemensamt ang. ’Utomlands boende’. Jag har nu bott i Minnesota lika länge som du bott i Tyskland och ’tänker mera amerikanskt’ än Finländskt. Det ena eller det andra är ju däremot varken bra eller dåligt utan istället försöker jag se det som berikande- vilket det nog är. 😃
   För mig retar det mig att så mycket engelska har krupit sig in i svenskan, men det har nog mest att göra med att jag som utomlands boende vill hålla ’svenskan svensk’. Många ord saknar jag med. Eller så har jag svårt att översätta ngt som ’hänt på engelska ’ till svenska.
   Pga pandemin blir det ju ett längre uppehåll än vanligt innan det blir hemresa till Jakobstad igen, så att kunna se på svensk/finlandssvensk TV är mycket bra för språket!
   Har förstått att ni haft stränga restriktioner i Tyskland med utegångsförbud o dyl. Hoppas er familj hållits frisk!
   Kommentera gärna igen! Det är roligt med respons!
   With lots of love from the Twin Cities! 😃🇺🇸

   Gillad av 1 person

 3. Det där Carina-programmet är verkligen bra. Hoppas du får fortsätta titta. Tror det handlar om vilka rättigheter svt har för olika program. Känner igen mig i det du skriver även om jag befinner mig i ”rätt” språk som utvandrad och invandrad. Självklart tar man till sig av den nya kulturen. Här är mycket likt den jag föddes in i men mycket är också väldigt annorlunda. Även om språket i grunden är detsamma så är ju uttalet och betoningen och en del ord andra. Kommer ihåg hur jag en dag insåg att jag inte längre tänkte på dialekt. Även om jag har sparat den och kan använda den vid behov så är den nog lite urvattnad numera. Brukar få höra ibland, när jag är hemmavid, att jag blivit så svensk. I bemärkelsen -inte så bra- men det är rätt svårt att låta bli att bli som man bor 🙂 Numera tar jag mest parti för detta hemma faktiskt och inte lika mycket för det gamla hemma. Hör liksom inte dit längre, även om det är supertrevligt att hälsa på ibland när det blir av. Det är ju ofrånkomligt just hälsar på jag gör. Men det är här jag lever och bor.

  Gillad av 2 personer

  1. Det har varit roligt att läsa andras tankar som flyttat utomlands. Liknande känslor och tankar verkar råda vart man än flyttar och vilket nytt språk man än lär sig och använder. Vare sig det är ett helt nytt språk eller en annan form av det egna språket. Att vara både finlandssvensk och amerikan ser jag som berikande. Det är varken bara eller dåligt att bli amerikansk, det bara är. Men jag får den kommentaren också då jag är hemma. Däremot är det bara JAG som får kritisera detta landet, ingen annan. Jag bor ju här! Det är allt lite lustigt faktiskt. 😉
   Själv använder jag nog förstås engelskan mera än svenskan numera. Det är nog därför det är så himla roligt att kunna se på svenska TV. Plus att det är roligt att blicka in i Sverige, som säkert är sig väldigt likt, men ändå inte……

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.