KarantänFunderingar: vem gör rätt?

Publicerad av

-‘Sweden, with its’ relatively relaxed strategy in the fight agains corona virus…’

Ja, detta läste jag på nyheterna här i Minnesota idag. En halv värld bort från det lilla landet Sverige, som faktiskt sällan, om än oftare än Finland, hamnar i nyheterna här på andra sidan Potten.

Nyheterna om Sveriges strategi, som verkar skilja sig helt från den som används i den övriga Nordens, har nu alltså nått hit och det spekuleras nu i nyheterna : Vilket är bättre helt enkelt? Stänga landet, eller delstaterna, som det gjorts här eller hålla det mesta öppet och förlita sig på att befolkningen klarar av att hålla distans från varandra. Hålla möten utomhus, träffas utomhus., men samtidigt hålla igång samhället så att det någorlunda är öppet och fungerar och inte stängs helt.

USA har, endast sex veckor sedan samhället sgs stängdes i hela landet, 2.2 miljoner arbetslösa! Med en befolkning på 27 miljoner, verkar kanske denna siffra inte så stor, men nog är 2.2 miljoner många ändå….

Här i Minnesota jobbar ungefär en femtedel av befolkningen hemifrån via distans. barn och ungdomar går i skola via nätet, vilket har varit mera invecklat på landet där uppkoppling inte alltid är tillförlitlig. För oss som bor i en Förort utanför Minneapolis, behöver vi inte ha några som helst sådana problem och skolundervisningen har gått riktigt bra de senaste två veckorna. Samma sak är det ju då rakt inte, men borde vi ha låtit barn och ungdomar fortsätta i den normala, traditionella skolan? Borde vuxna fortsätta gå till sina arbeten om de inte kunde jobba hemifrån och borde samhället ha hållits någorlunda öppet?

Sverige har en befolkning på det dubbla jämfört med denna stat. Att jämföra hela, detta jättelika land med Sverige går inte riktigt, så det blir lite mera jämförbart om jag endast skriver om staten.

Vi har nu runt 2300 bekräftade fall med Covid, 135 dödsfall och över 200 personer ligger på sjukhus med 116 på intensiven. Det är inte endast några människor det och staten är sgs helt stängd: mataffärer är öppna, alkoholaffäer är öppna, bygghandlar och hobbyaffärer är öppna och likaså apotek. Biografer, restauranger ( beställa mat och åka och hämta den går det att göra vid de flesta restauranger. En del har valt att stänga.) Och bibliotek är stängda. Tandläkare och läkare kan man gå till, men endast i nödfall och många diagnoser ställs via telefonen och recept på mediciner skickas direkt till apoteket.

Trots dessa åtgärder har vi en hel del fall med Covid insjuknade paitieinter och flera lär det bli. Om två veckor är det tal om att staten skall börja öppnas igen. Inte allt på en gång, men vi får väl se vad som händer….

De flesta har säkert läst att New York har de flesta fall med Covid, TROTS att staten har stängts.

Så, vem har rätt? Sverige eller alla vi andra?

Vet ni vad jag tänker? Ingen har rätt! Det är helt enkelt bara ett helt annat sätt att sköta saker och ting. Egentligen enda orsaken till varför vi alla sitter hemma i karantän hela tiden är ju inte att vi är sjuka, utan det är så sjukvården skall hinna med! Så att det skall finna platser på intensivavdelningarna på sjukhusen. Allt eftersom staterna öppnar igen, blir folk rörligare och mera Covid fall kommer det då att bli. Kanske Sverige helt enkelt kommer över sin epidemi snabbare än vad resten av världen gör och inte nog med det, med ekonomin i behåll?

Om fem till tio år när experterna blickar tillbaka på den här tiden i människans historia, kommer det att bli intressant att se vad som anses ha gjorts rätt och vad som anses som felgjort.

Själv tycker jag som sagt att ingen riktigt har rätt eller fel, det handlar bara om två olika sätt att hantera krisen. Eller…? Vad tycker ni?

Trots kris i världen är våren i full sving. Här kvällssolen för en stund sedan.

2 kommentarer

  1. Jag tittar in igen 🙂 Tänk vad en pandemi kan ställa till med … Jo, strategin här i landet är ifrågasatt, både här och utanför. Men det ser ut att funka! Syftet är att hålla kurvan plan, att inte en stor mängd människor ska bli smittade samtidigt så att det blir övermäktigt för vården. Det ser just nu ut som att det går enligt plan. Folk tar till största delen sitt ansvar och gör som rekommenderat och håller sig hemma och ifrån varandra. Vi är inte fullständigt öppna som det kanske kan låta därborta om man lyssnar på en galen president 😉 Mycket är stängt och det finns en hel del restriktioner trots allt och allt, i princip, är inställt och det är mycket färre folk i farten. Inget är sig likt! Hoppas ni kan hålla er friska. Kram

    Gillad av 1 person

    1. Tack för det och välkommen tillbaka! Var snäll och lyssna INTE på Trumpen! Han är så hemsk, så barnslig, så otroligt korkad, så det är inte ens sant. Alla stater har ju en egen s.k president, en guvernör, som sköter om staten. Vår här i Minnesota heter Tim Walz och är helt fantastiskt bra! Befolkningen här är i regel mycket nöjda med hans sätt att sköta allt detta med denna pandemi. Vilken mardröm för ngn i ledasposition! jag håller daglig kontakt med en kär kusin utanför Övik, så hon håller mig underrättad om vad som försiggår där borta i Sverige. Det har varit intressant att jämföra med läget här i USA, läget hos er och sedan i Finland, som är sgs helt stängt. Vissa hävdar att vissa sätt är rätta, medan andra hävdar att andra sätt är rätta…. jag tror inte det spelar så stor roll, så länge folk håller sig ifrån varandra så att smittan sprids långsammare och sjukvården hänger med. Roligt att höra av dig! Sköt om dig/er! ❤️

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.