Skolledigt

Publicerad av

Det är kväll och snart 21.30. Lillasyster har just gått och lagt sig och brorsan är på väg hem efter sin sena flyglektion. Ungdomarna har haft ledigt denna måndag, men eftersom skolan görs hemifrån känns det inte riktigt som om det hade varit någonting annorlunda idag heller. Jo visserligen, vi sov längre än vad vi normalt gör på måndagar, men annars har måndagen knallat på i ganska normal takt.

Anledningen till ledigheten kanske ni undrar? Jo, idag uppmärksammas Martin Luther King Jr. I hela landet. Denna dag räknas som en nationell högtidsdag och posten, banker och skolorna är stängda. Nu kan jag inte säga om alla skolor har ledigt idag, men här i Minnesota är dagen i alla fall en ledig dag för skolbarn.

Det finns verkligen inte många sådana här röda dagar som gäller hela landet. Alltid verkar ngt vara öppet på dessa dagar och idag hat alla affärer öppet som vanligt. Trettondagen uppmärksamma inte, förutom i kyrkorna på söndagen efter den egentliga trettondagen, Annandag jul finns inte, ej heller annan dag påsk. Långfredagen är en helt vanlig skol och arbetsdag, om det inte råkar vara vårlov just den veckan och julaftonen är sgs helt vanlig den med fram till runt kl14.

Martin Luther King Jr. Dagen firas naturligtvis till minne av Martin Luther King jr. Han som fredligt försökte skapa rättvisa för den svarta befolkningen i detta stora land. Som blev skjuten, trots att han alltså använde sig av protester och marscher och ville påverka genom fredliga medel.

Ännu idag råder det stor orättvisa och stora klyftor mellan svarta och vita i USA. Ni i kommer kanske ihåg polismordet på George Floyd här i Tvillingstäderna i maj?

Idag då jag körde till matbutiken lyssnade jag som vanligt på radion. Det var ett intressant program om hur föräldrar till svarta barn diskuterar polisvåld med dem. Hur dessa föräldrar, i dagens USA känner sig tvungna att ha denna diskussion med sina ungdomar som just har tagit körkort ifall de blir stannade av polisen. Och ifall att de blir stannade, hur skall de då bete sig så att den oftast vita polisen inte skall ta till våld eftersom det är så ofta som svarta misstänks för brott, fast misstanken lika ofta är helt obefogad.

Programmet var mycket bra. Det är så oerhört synd att sådana diskussioner ens behöver förekomma, men så är det… tyvärr.

På mitt förra jobb, på det lila dagiset, jobbade jag med en mycket trevlig kvinna i min egen ålder. Ljushyad, mycket blond och med rötterna i både Sverige och Norge. Liten, smal och söt som sockervadd. Gift med en lång och mycket trevlig man. Tillsamman har de tre söner, men eftersom han är svart är sönerna bruna i hyn. Min arbetskamrat berättade att varenda gång hennes söner, skötsamma pojkar, är ute och kör är hon livrädd att de skall bli stannade av polisen. Bara för att de har mörkare hudfärg! Rädslan är inte heller obefogad eftersom detta har hänt ett antal gånger.

Det är helt enkelt mycket, mycket orättvist och även om det var grymt det som hände med George Floyd i våras, har det dådet tillsammans med andra, öppnat till diskussion återigen. Och en hel del protester. Både från vita och svarta.

Det är bra att Martin Luther King Jr. Dagen finns. Dagen sporrar och för vidare mycket viktiga diskussioner som helt klart ännu behövs i detta… möjligheternas land….

Statyn av Martin Luther King Jr. I Washington DC då vi besökte staden våren 2017.

4 kommentarer

  1. Jag får så ont i magen/själen/sinnet av såna där orättvisor. Som om nån kan rå för vilken hudfärg man har. Det pågår en massa orättvist elände här också. Känns som att tonen blir allt råare.

    Gillad av 1 person

    1. Javisst känns det som att tonen blir råare och fräckare när den borde bli snällare eftersom vi numera BORDE ha mera förståelse för vår nästa. Det är så galet bakvänt….

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.