Bor du i samma land som jag?!

Publicerad av

Maken var lite smått förvånad igår kväll då jag meddelade att jag tänkte se på den sista debatten mellan Presidentkandidaterna Donald J. Trump Och Joe Biden. Tyckte det var lite märkligt eftersom vi båda redan röstat och att inget gick att ändra på i det avseendet.

Ändå bänkade jag mig bekvämt i TV soffan med stickningen i högsta hugg. Något behövde jag ha i händerna under de kommande två timmarna om denna debatt helt skulle spåra ur, precis som den första för tre veckor sedan gjorde.

Anledningen till att jag ville titta på denna debatt var att jag ville höra själv vad presidentkandidaterna hade att säga. Inte läsa reportage sedan följande dag från ngn journalist, som helt säkert försökt att INTE sätta sin egen åsikt på det hela, men vi vet ju alla hur svårt det egentligen är. Att rapportera ngt helt neutralt.

Detta val har visat sig så oerhört delat mellan befolkningen. Det är antingen svarta eller vitt, det finns inget som helst grått. Alltså ville jag själv skaffa mig en uppfattning om hur det hela ligger till.

Debatten fick redan från början en mycket bättre ton. Trumpen hade helt tydligt blivit tillsagd av sina rådgivare att ta det lugnt och inte bli arg och irriterad lika lätt. Han klarade det i….. ca. 20 min och sedan var det hela i gång igen. Dock inte lika arrogant och ful i munnen som förra gången och inga personliga attacker heller, vilket ju förstås var ett plus. Dock stora det helt klart väldigt snabbt, precis som de senaste åren har visat sig: Trumpen är och förblir Trump och bryr sig endast om ‘the cream of the crop’ i detta stora land. Det dvs den rikare befolkningen. Den lilla, minimala kakan av befolkningen som förtjänar miljoner. Sjukförsäkring, som miljontals med amerikaner inte har råd med, tycker Trumpen fortfarande skall hållas privat och om han fortsätter att vara president kommer han ytterligare att ta ner ObamaCare, vilket igen gör det svårt för lågavlönade att skaffa sjukförsäkring. Vidare diskuterades den lägsta timlönen, som många stater försöker få upp till 15 USD/timme och Trumpen påstod att det helt enkelt beror på i vilken stat du bor och den staten kan höja den redan oerhört låga minimi timlönen. Han, som aldrig någonsin behövt vända hamburgare vid MacDonalds eller städa hotelltoaletter.

Joe BIden däremot växte upp i ett medelklass hem i staten Delaware och har en mycket större förståelse för alla klasser i USA. Han pratade också om att on han blir president, kommer han att vara president för hela landet och att han inte ser de olika staterna som röda eller blåa. Han kommer att behålla den privata sjukförsäkringen, samtidigt som han också har en plan för de som inte har råd med privat sjukförsäkring. Vidare vill han försöka sänka priserna på mediciner, så att alla amerikaner har råd med de mediciner som de behöver. Bara i Minnesota finns det folk med diabetes typ 1 som behöver sitt insulin dagligen och har inte råd med det! Tar därför insulin mera sällan än vad de borde eller mindre doser än vad de borde och dör unga till följd av detta. I dagens USA!

Det var också intressant att lyssna på Trump och Biden och jämföra deras erfarenhet . Biden har varit politiker länge och det märks. Erfarenheten gör honom lugn och saklig och flera ggr tittade han rakt in i kameran, ignorerade Trumpen och talade direkt till TV publiken. Han gjorde ngt som jag tycker är väldigt starkt. Då han utfrågades av Trump om vissa saker inom immigrationen då Biden var Vice President under Obama, medgav Biden direkt att det som de då hade trott och gjort var ett misstag och han ångrade den specifika handlingen! Det är en ledare det! Att man vågar medge misstag, be om ursäkt och gå vidare! Inte ljuga sig vidare och hitta på än det ena än det andra.

Det har också spekulerats att Biden lider av begynnande demens. Vid den höga ålder han har, 77 år, skulle det ju nog inte vara så konstigt, men efter gårdagens debatt är det nog helt klart att han är helt klar i tanken och mycket talför.

Trumpen är nog helt klar i tanken han med, men på vilken planet han bor på, vet jag verkligen inte! Han har inga som helst planer på hur han och hans rådgivare i DC skall handskas med pandemin, som nu bara går uppåt i hela landet. Påstår att vaccinet kommer ut om 3 veckor och skall då använda militären för massvaccinering. Hur fort hade han tänkt få 330 miljoner, varav ca. 50% som inte litar på detta snabbproducerade vaccin, vaccinerade? Skall denna militär också då tränas i hur man ger sprutor åt folk, för det är ju en konst i sig det också?! Hans idéer håller inte måttet och ett av företagen som han nämnde fick sätta ett tillfälligt stopp till sin undersökningar förra veckan pga att en patient blev allvarligt sjuk av det nya vaccinet.

Vidare har Trumpen ingen plan alls för hur han skall bygga upp de förhållanden med andra världsledare som han lyckats helt förstöra. Annat än att han lyckas prisa både Nordkoeras ledare och Rysslands, traditionellt fiender till USA! På vilket planet bor och verkar denna karl?

De som vill att Trumpen fortsätter sitt kaos i DC i fyra år till är de som inte vill ha en typisk politiker som president, för ngn sådan är Trump verkligen inte. Ljuger, hittar på, bryr sig om sig själv och de sina och resten av världen kan dra åt…. ja ni vet vart. USA är det enda land som räknas, och skall, under alla omständigheter komma först. Han bryr sig helt enkelt INTE. Han är arrogant och självisk och bryr sig endast om de övre skikten i landet, men på ngt sätt lyckas han linda folk in i sina egna lögner som han själv tror på. Han måste bort!

Biden är gammal och borde helt enkelt vara klar han med. Dock undrar jag om det krävds en gammal, rutinerad politiker med erfarenheter för att få bort Trumpen? Jag hoppas verkligen det!

Enligt nyheterna har nu kring 47 miljoner amerikaner röstat på förhand, men det finns ju runt 300 miljoner kvar! Dock röstar ju inte alla, men det verkar bli ett rekordhögt antal som röstar i detta val. Paret Obama har båda stöttat Biden i bakgrunden, men också på sociala medier, faktiskt uppmuntrat befolkningen att rösta för demokratin, som de anser vara hotad med Trumpen vid rodret.

Just nu leder Biden i undersökningarna, med det menas också att de som hittills röstat är de som vill att Biden vinner och alltså de som röstar demokratiskt. Det menas att många av de som röstar republikanskt inte tror på pandemin och har inget emot att stå i köer på valdagen och kanske utsättas för smitta.

Så ännu är inget klart. Rösterna har ju inte heller börjat räknas utan de räknas på valdagen den 3.11. Vidare får de röstsedlar som postats vara poststämplade på valdagen, vilket i sin tur betyder att det slutgiltiga resultatet inte kommer att komma förrän några dagar efter valdagen.

Hur som helst var det en mycket intressant debatt och som Maken sade, jag hade helt klart röstat rätt. Nu är det bara en och en halv vecka kvar tills USAs öde de följande fyra åren avgörs och om Trumpen, mot förmodan blir omvald, kan han inte bli omvald igen efter 2024. Tack och lov!

Det debatteras….

10 kommentarer

  1. Ja, du är inte den enda som hoppas och vill att Trumpen skall bli omvald. Det finns en hel del som stöder honom och hans arroganta sätt. Han fullständiga cirkus i D.C. där han sparkar alla de rådgivare som inte håller med honom och hans agenda.
   Han har, på ngt sätt, lyckats övertyga USAs arbetarklass att han står på deras sida. Trots att han sedan sätter igång ett tariffkrig med Kina, vilket i sin tur leder till att bönderna här i Mellanvästern inte får sin skörd med sojabönor sålda till Asien.
   Han trampar ner och förstör USAs redan sköra förhållanden med andra länder. Dra sig ur stora kontrakt med andra länder utan att bry sig om eller ens förstå konsekvenserna av sitt handlande.
   Kommer till Minnesota och hotar med att aldrig komma tillbaka till staten om han inte får flera röster än Biden här. Good riddens!
   Förklarar efter att ha blivit frisk från Covid på rekordtid att detta virus är inget att oroa sig för, trots att han själv har tillgång till världens bästa sjukvård, medan miljontals amerikaner inte har råd med sjukförsäkring plus att han dessutom förstört ’ObamaCare’. Jodå, en riktig ledare i ordets rätta bemärkelse! Ha!
   Fast på ngt sätt är det många som inte tror på allt detta. Eller ens bryr sig.
   Fast skatterna är numera högre för alla i medelklassen och för att han inte bryr sig om resten av världen, utan sätter USA först på alla plan. På samma gång stöder han rasism och skickar militären på sitt eget folk. Våld skall mötas med våld, precis som vilken annan diktator som helst. Aldrig har amerikanerna varit så delade i ’rött’ och ’blått’ som nu och man är rädd för att det kan bli våld vid valurnorna på tisdagen. Världen kanske klarar av 4 år till med Trump, men knappast USA. Jo du en riktigt ledare är han kanske, men inte för en demokrati!
   Det var därför jag var så intresserad av att se debatten. Jag ville se med egna ögon och inte genom mediernas, om han faktiskt är så arrogant, nonchalant och okunnig som det påstås. Jodå, medierna ljuger inte där. Han var ju mera återhållsam i den andra debatten, medan det helt spårade ur i den första.
   Biden är ingen ideal kandidat heller, men han är åtminstone mera mänsklig och har långt mera erfarenhet i landets politik än vad Trump har. Han är långt mera erfaren då det kommer till att bygga broar. Det enda Trump förstår sig på är att riva ner det som andra byggt upp. Skall han förföra återuppbygga måste han skapa relationer först, och det lyckas han inte med.
   Tisdagen är snart här. Vi får väl se vem som vinner….. 🤔

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.