The social dilemma…

Publicerad av

Hette dokumentären som jag såg på Netflix igår kväll. Jag hade hört om den, men inte tagit mig tid att se den. Jag vet inte om dokumentären ännu finns på Netflix i Europa, men då den kommer, se den! Absolut! Precis varenda person som använder detta internätet borde se den. Trots att den är amerikansk och trots att ni kanske inte använder sociala medier.

Däremot är det ju inte mycket man kan göra utan internätet numera. Och speciellt inte mitt i en pandemi!

Har du ungdomar hemma? Se filmen! Kommer mobilerna fram vid matbordet? Se filmen!

Själv vill jag bänka hela gänget mitt framför TV skärmen, göra popcorn och mysigt för oss alla en regnig kväll och sedan se på filmen tillsammans.

Filmen handlar alltså främst om hur de sociala medierna YouTube, Facebook, Instagram, Snapchat etc. Påverkar oss. Hur DE använder oss och inte tvärtom. Före detta anställda intervjuas och de berättar själva varför de lämnade företagen och hur de själva nu är emot dessa giganter inom internet världen.

Hur bra själva tanken var när dessa sociala medier uppfanns och hur det var tänkt att man skulle hålla kontakt med bekanta över hela världen, vilket JAG visserligen gör, som bor utomlands. Senare upptäckte man värdet i reklamen som flimrar framför våra ögon då man scrollar igenom sina sidor. Hur du klickar på ngt på din sida och i ett kontor i Kalifornien registrerar stora datorer och algoritmer det du klickar på och är intresserad av och det sparas och analyseras och återkommer senare på en annan plats på nätet där du befinner dig.

Något som för oss här i USA är väldigt aktuellt är förstås det kommande valet. Nyhetsartiklar som användare klickar på analyseras och lagras och mera av samma sort dyker upp på ens sida, eftersom användaren redan klickat på en. Hur användare manipuleras utan att riktigt förstå det och att detta bidrar till den numera enorma klyftan mellan republikaner och demokrater. Hur världens demokratier är mer eller mindre under hot pga sociala medier.

Ngt annat som en av de intervjuade påpekade är att tex olika fakta kan se ut på olika håll beroende på var du befinner dig och vad du själv har för åsikt om ngt specifikt. Han visade ett exempel där han sökte på Google vad klimatförändringar handlar om och han fick en hel massa olika svar. Ungefär som om man gick till Wikipedia och fick flera olika svar på vad ngt är.

Det berättades också att om man till exempel köper en mobil i Korea laddas Facebook appen ner färdigt innan du har mobilen i handen och ett konto har redan öppnats åt dig. Bara att börja på och använda. Klicka på reklam och nyheter och jättedatorerna i Kalifornien har ett till offer.

Fascinerande, otäckt och mycket skrämmande. Ändå viktigt för oss alla att se på och ta till oss. Lägg bort mobilen och vara mera i nuet. Se till att den inte plingar till för jämnan och stäng av pling från de appar du inte tycker att du behöver veta direkt vem som kommenterar och skriver vad på. Eller sudda bort dem helt från din mobil

Dokumentären är lång, en och en halv timme, men den är mycket sevärd och manar till eftertanke.

Thesocialdilemma.com

4 kommentarer

  1. Jo den finns men har inte hunnit titta på den än. Såg däremot nåt liknande på svt i vintras så jag kan tänka mig åt vilket håll det lutar. Tekniken äger oss redan … man vet inte var det kommer att sluta.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.