Hösten gör sig påmind….

Publicerad av
Den stora korstörnen ( Honey locust) utanför vårt hem byter till höstskrud

De senaste två dagarna var det 27 grader på värmen och idag var det 24. Ändå är hösten här. Dessa temperaturer är inte ovanliga för Mellanvästern denna tid på året. Fast ärligt talat börjar jag bli trött på dem! Är man en inbiten nordbo i exil så är man och nu vill jag har svalare väder.

Förra veckan fick vi njuta av sådant, men nu är vi tillbaka i sommarvärmen. Nästan….Värmen är helt klart inte lika tung som den är i juli och de flesta kvällar svalkar det av då solen går ner, vilket nu är vid 19 tiden.

Jag vet. Jag borde inte klaga. Tids nog kommer höststormarna och snart efter dem flyger snön runt öronen. Det har lovats en ordentlig vinter för oss här på prärien i år. Vi får se hur det blir. Kan ju inte påstå att 2020 har varit det bästa året, så kanske vädret och vintern kommer att matcha detta…? Man kan ju aldrig så noga veta….

I övrigt serverade jag inga kulinariska läckerheter idag. Ungdomarna i huset hade bett att få ngt så vardagligt och enkelt som fiskpinnar! Dessa fick de naturligtvis serverade med potatismos och ungnsbakade grönsaker och var hur nöjda som helst! Varför krångla till det liksom…?

Jag såg också att det nu börjar debatteras munskydd i hemtrakterna. Mycket bra! Jag kände igen mig i det jag läste på de sociala medierna. Debatterna gick heta här innan de blev allmänt använda och debatterna går fortfarande trots att munskydd nu är obligatoriskt på alla allmänna platser, utomhus som inomhus i hela staten och i de flesta andra delstater också. Jag hajar inte längre till då jag ser ngn som BÄR munskydd, jag hajar till när jag ser ngn som INTE bär munskydd.

Kom ihåg att munskyddet inte egentligen skyddar DIG. Det skyddar de runt omkring dig mot DIN andedräkt. En av de mest positiva sakerna med munskydd är ju att du får äta hur mycket vitlök du vill utan att ngn för den skull vet om det!

Det har diskuterats vitt och brett om munskydden faktiskt hjälper och förhindrar spridningen av viruset. Min Svägerska har doktorerat i mikrobiologi och jobbar nu bl.a med smittospridningen vid universitetet i South Carolina. Hon undersöker bl.a i hur mycket ett munskydd förhindrar smitta.

Ändå tycker jag att man kanske inte behöver så mycket undersökningar om man bara tänker på saken: om jag nyser på dig BAKOM mitt munskydd, så når ju inte alla bacillerna I nysningen dig. De förhindras ju helt klart av munskyddet. Jodå, en del baciller når ju dig helt klart, men om du dessutom bär munskydd och vi står 2 m ifrån vardera, då är nog smittorisken minimal.

Att man sedan inte skulle må bra av att bära munskydd dagarna i ända tycker jag bara är påhitt! Ni som läser och följer dessa skriverier vet att min Make jobbar som läkare. Innan pandemin, gissa vad han hade för ansiktet hela dagarna? Precis! Och han jobbar inga 8 timmars skiften, utan det rör sig mellan 10-12 timmar på jobbet i gången. Mestadels bakom ett munskydd. Tack och lov är han fortfarande ytterst frisk, trots att han andas in sin egen koldioxid dagarna i ända! Hans egna organ verkar ha tagit väldigt lite skada av all denna koldioxid. ( en till debatt som jag läst om här hos oss.)

Antal covid fall i Minnesota går stadigt uppåt, men det intressanta är att antalet på sjukhusen och intensiven är stabilt. Dels är det yngre som insjuknar nu, och ofta blir 20-40 åringar inte lika dåliga, men det menas också här att infektionen är mildare till följd av munskydden. Det har nämligen konstaterats att ju färre droppar med Coronavirus som du andas in, desto mildare blir infektionen.

Vidare diskuteras det också huruvida höstförkylningarna och influensan kommer att vara sgs borta denna höst just pga munskydden. De skyddar ju förstås mot alla bakterier och virus som vi bär på, inte bara Coronaviruset.

I början av denna pandemi var jag helt emot användandet av munskydd. Jag har alltså gjort en helomvändning och tycker absolut att dessa skall användas tills vi har ett pålitligt vaccin tillgängligt. Fast som med allt annat är detta också en het debatt….. ( åtminstone här på andra sidan Potten.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.