SuperTuesday- Primärval

Publicerad av
Jag åkte till en kyrka i närheten som fungerade som röstlokal, för att rösta för första gången som amerikansk medborgare

Jaha. Då har jag röstat i Minnesotas primärval idag då. Det känns bra och viktigt. Nu som medborgare får jag vara med och bestämma detta jättelands öde och naturligtvis röstade jag demokratiskt. Nej, men vad nu då?, undrar ni kanske. Jag trodde att presidentvalet skulle gå av stapeln i november i år. Jodå, du har helt rätt, men innan dess, måste väljarna bestämma vilken av de många kandidaterna faktiskt sist och slutligen blir den presidentkandidat som skall representera de två partierna.

Trumpen var den enda republikanen på röstsedeln, men bland demokraterna fanns det en hel del namn. Ni som känner mig personligen och också via denna blogg, vet vad jag har för åsikter om Trumpen… alltså röstade jag demokratiskt.

Jag hade tänkt mig att rösta för Amy Klobuchar, Minnesotas egna senator som deltog för att försöka få bli hennes partis presidentkandidat, men i måndags stod det klart att hon var rätt långt efter de andra kandidaterna och hon gav upp och kastade in handduken. Staten South Carolina hade primärval i lördags och där fick hon inte många röster.

Istället måste en hel del andra röstare välja ngn annan att rösta för… Elizabeth Warren, en senator från Massachusetts var en annan möjlighet, men hon har inte världens bästa idéer om sjukförsäkring åt alla, så jag beslöt mig för att intre rösta för henne, fast hon ju nog ändå är kvinna och USA är verkligen i behov av en kvinnlig president.

Sist och slutligen röstade jag för Joe Biden. Han var vice president då Barack Obama var president och har bra med erfarenhet inom politiken i Washington DC.

Nu flera timmar senare och på tisdagskvällen står det klart att Biden faktiskt har vunnit Minnesotas primärval, vilket var lite kul ändå. Inget är dock bestämt ännu, flera stater skall ännu hålla primärval de kommande veckorna innan det står klart vem av kandidaterna Som kommer att finnas på den demokratiska röstsedeln i november.

Vilken karusell tänker ni säkert just nu! Javisst, är det, men en ganska intressant sådan faktiskt. Amerikanerna är mycket bra att göra saker och ting invecklade, så också detta valsystem….

Fortsättning lär följa….

Lite fundersam var jag nog över vem jag skulle rösta för, men bestämde mig alltså för Biden.

2 kommentarer

  1. Hej!
    Bra att du uppfyller dina plikter i landet ”over there” Här i Finland följer vi ganska väl med vad som händer och sker hos er. Ha det sp bra! Hälsningar, mamma

    Gillad av 1 person

    1. Hej tillbaka! Jo, det är ju nog rät svårt att inte höra vad som pågår här borta. Nyheterna där hemma tycker ju om att bry sig i allt vad som pågår här, men så lägger ju USA näsan i blöt i det mesta också… Skickade ett mejl ikväll. Hoppas du fick det! 😀

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.