Kallad till intervju

Publicerad av

Ni som följer dessa skriverier kommer kanske ihåg att jag i mars påbörjade processen till att bli amerikansk medborgare. Hittills har jag haft uppehållstillstånd som skall beprövas och förnyas vart tionde år. Med detta tillstånd har jag sgs samma rättigheter som om jag vore medborgare i landet. Förutom en sak förstås: jag får inte rösta.

Det är inte ofta jag ordar om det politiska och den rådande cirkusen i huvudstaden DC, men ni som känner mig vet vad jag tycker om det rådandet läget… För att inte nämna vad jag anser om den nuvarande presidenten….

I november nästa år går detta jättelandet till presidentval igen och jag ämnar deltaga. Alltså behöver jag vara medborgare.

I februari skickande jag in mina papper och den inte så nätta summan som krävdes för betalning. Endast några veckor senare kallades jag till kontoret i Minnesotas huvudstad St.Paul för att påbörja hela karusellen. Detta första besök handlade om fotografering och fingeravtryck. Sedan skickades jag hem igen med en broschyr och löfte om att jag skulle kontaktas.

Nu har jag alltså kontaktats och nu gäller det då att plugga på om landets regering, riksdag, lagar och historia. Om några veckor skall jag nämligen på intervju och förhör för att se om jag kan mina läxor och kan godtas som medborgare.

Jag kom ganska långt ikväll redan. Lärde mig te.x följande:

– självständighetsdeklarationen skrevs av Thomas Jefferson och skrevs under den 4.7 1776.

– Grundlagen börjar med: We the people….

The Bill of Rights är de första tio tilläggen av totalt 27 i Grundlagen.

– kongressen består av : the House of Representatives och the Senate. Alla stater har 2 sittande senatorer oberoende på befolkningsmängd medan mängden med representanter i ‘huset’ beror på folkmängden i staten. Dock går antalet aldrig över 435.

Och så vidare, och så vidare….

Dock måste jag säga att detta är faktiskt viktigt och intressant i alla fall. En hel del visste jag redan, men en del är nytt.

Till förhöret hör också ett muntligt och skriftligt prov i engelska. Detta pluggar jag inte för!

Nu är det dock kväller igen och hög tid att stänga böcker och häften. Mera studier imorgon efter jobbet…

6 kommentarer

  1. Håller tummarna för att det skall gå vägen. Mycket pluggande, men som sagt vad gör man inte…👍🏻😅 Lycka till! Jag har också gjort lite läxor ikväll och crossfit förstås! 😁

    Gilla

    1. Heja, heja! För mig har det varit uppehåll med Zumban pga förkylningen. Nya tag i helgen förhoppningsvis. Jag tror nog att det skall gå bra med provet… men tack!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.