Grönt initiativ

Publicerad av

Förra veckan på Hawaii märktes det på flera sätt hur ‘grön’ denna stat är. Ja, den här gången tänker jag då inte på hur mycket grönt, tropiskt och vackert som växer där, utan mera då på hur miljövänlig staten är på många sätt jämfört med staterna här på fastlandet.

Plastpåsar förekommer icke. Inte i affärerna efter att du shoppat klart ( vill du ha en påse, blir det i papper) och de plastpåsar som säljs för sophantering måste vara tillverkad av återvunnet material eller gå att lägga i komposten.

Under de utfärder som vi deltog i serverades mat. God mat! De papperstallrikar som användes vara gjorda av återvunnet material och efter användning fick de läggas i komposten. Likadant med ‘plast’bestick och ‘plast’glas. Nu vet jag inte vad besticken var tillverkade av, men glasen var gjorda av majs (!) och gick att kompostera.

Allt detta återvinnande och komposterande fick mig att fundera på vad vi kan ändra på här hos oss? Bilen används dagligen, det går inte att komma ifrån, men vi försöker så mycket som möjligt att kombinera resorna i alla fall. Som te.x ikväll medan Sonen befann sig på simträning, åkte jag till den närliggande butiken och handlade mat.

Komposterar gör vi igen så fort det bara går. Just nu är kompostlådan helt fylld till bredden och pga av iskalla januaritemperaturer sjunker inte avfallet ner med ngn väldans fart precis…..

Något som jag däremot kom att tänka på var mängden servetter denna familj använder. Papper som vi torkar händer och munnar med efter måltiderna. Amerikanerna äter ofta med fingrarna, vilket i sin tur betyder att dessa fingrar behöver torkas av. Hur kan detta papper ersättas?

Jo, med servetter gjorda av tyg såklart! Familjen får fortsätta torka av fingrarna efter att hamburgarna svalts och mamman lägger sedan de nya tygservetterna i tvätten!

Dottern som är sömmerska har resttyger som jag har klippt till och nålat fållar på. Sedan har sömmerskan sytt sömmar i fållarna och nu har vi 17 tygservetter att börja med. Borde ju räcka några dagar om jag räknar 1 servett/familjemedlem/dag i alla fall.

Mera tygrester finns det, så nu skall jag fortsätta med att klippa ut flera servetter och nåls fast fållarna.

En brokig blandning servetter blir det och ja, naturligtvis finns Marimekko representerat. Något annat trodde ni väl ändå inte…?! 😜

2 kommentarer

 1. Otroligt bra initiativ! Man blir förvånad över att Hawaii kommit så långt i utvecklingen att de inte använder plast i butiker och snabbmatsrestauranger.

  Gilla

  1. Ja vi skall se hur det blir med servetter i tyg….. en aningen ökad tvättmängd blir det ju nog också…
   Jag var mäkta förvånad och glatt överraskad över de ’gröna initiativen’ på Hawaii måste jag säga. Vi har ett och annat att ta efter här på fastlandet….! 🤔

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.