En dyrgrip

Publicerad av

Har ni denna dyrgrip i era gömmor eller bland era kokböcker?

Denna fick jag och Maken i bröllopspresent av min ‘mommo’ då det begav sig i juli 1995. En dyrgrip som jag ofta använt, speciellt när jag har lite mera tid för bakning och matlagning nu när barnen är äldre.

Min ‘mommo’ gick bort för två år sedan och ni som följt min blogg så länge, vet att jag faktiskt var så lyckligt lottad att jag åkte hem till Jakobstad för begravningen.

Vid hennes bortgång hade hon levt ett långt och rikt liv. Uppfostrat fem egna barn och fått uppleva både barn och barnbarnsbarn.

På insidan av kokboken har hon, i sin egen handstil, tillägnat den åt Maken och mig. Det gör att det alltid känns lite extra speciellt att slå upp ngt recept i den. Fina minnen av en ‘mommo’ som var gladlynt och varm och alltid ville att man skulle ta mera och av ALLA kaksorterna som hon hade lagt fram på kaffebordet.

En del av det hon bjöd på genom åren kom helt säkert ut Martas kokbok.

Om ni har denna dyrgrip i er ägo har ni ju säkert reagerat över recepten och hur de är skrivna. Inte för många instruktioner. Som till exempel om att göra en vetebrödsdeg för bullar:

‘Tillred degen enligt allmänna regler för deg med jäst.’

Nu har jag bakat en del med jäst, och vet vad detta innebär, men om du är nybörjare i köket, gissar jag att en annan kokbok nog behöver förlitas innan det blir ngn deg….

Bullarna denna nyårsafton blev riktigt goda trots att jag inte använde receptet som finns i Martas kokbok…

4 kommentarer

  1. Japp den boken har jag också och fick den in gåva tror det var 1998. Har använt den en hel del och har flera gånger tänkt att detta är en bok som även mina barn borde ha då de flyttar hemifrån.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.