Miljödebatt på Facebook

Publicerad av

Nu har jag gjort det igen. Hamnat i en helt onödig debatt på den där Fejan ni vet. En bekant hade lagt ut en bild på ngt om att regeringen inte får sluta med att borra olja för att hennes motorcykel inte går med enhörningspiss.

Jaha, detta fångade mig förstås direkt. Kanske inte helt oväntat. Jag är inte den som kan sitta tyst i ett hörn då det gäller miljön. Jag är verkligen ingen trädkramare, men bryr mig gör jag. Vi har bara en planet och vi gör inget särkilt bra jobb att förvalta den. Då folk tycker att vi skall fortsätta borra efter olja, retar det mig. Användandet av fossila bränslen måste, så småningom få ett slut om vi vill behålla vår jord.

Väldigt stereotypiskt skrivet är republikanerna de som vill behålla användandet av fossila bränslen. USA har en hel del av denna vara och med exporten kommer det in pengar så klart. Min mening är dock att om vi inte har en planet att bo och leva på och av, spelar det föga roll om det kommer in pengar eller inte. Så långt har vi inte kommit i debatten ännu. För en liten stund sedan ville hon ha länkar som bevis på att jag vet vard jag pratar om, vilket jag naturligtvis gav henne. Att jag däremot skulle vara investerad i detta ämne vill jag dock inte påstå. Intresserad, jo verkligen, men det är ju inte samma betoning.

Denna bekanta kvinna är några år äldre än mig. Hon är Trumpare och som sådan anser hon att alla andra länder skall sköta sitt och USA vårt. Pengar är viktiga ( jo visserligen, men…!) och miljön är mindre viktig. Alla skall klara sig själva ekonomiskt och regeringen, varken den statliga eller den federala skall blanda sig i den enskilda individens business. Kort och gott liksom.

Vi har alltså väldigt lite gemensamt hon och jag. Träffades i samma lilla kör som vi var med i för ngt år sedan, men har sedan dess gått våra skilda vägar eftersom denna lilla kör/sånggrupp inte längre existerar. Trevlig kvinna, helt klart, men politiskt sett är vi helt olika.

Däremot har jag skrivit förr om sådana här debatter som jag hamnar in i. Dels för att jag helt enkelt inte kan hålla tyst. Personliga påhopp ger jag mig aldrig på, det är helt onödigt och nedvärderande för personen som gör dem, i detta fall jag, men attackera/antasta idéer stör mig inte. Speciellt om det är ngt som jag brinner för. Däremot måste ju detta också göras med finess, så att personen i fråga inte känner sig påhoppad, utan att själva ämnet som diskuteras och debatteras lämnas i fokus.

Det skall bli intressant att se vart denna debatt och diskussion tar oss. Kommer hon att komma med påstående om att den globala uppvärmningen INTE existerar? Ngt som Trump och hans anhängare gärna påstår? Eller så accepteras det att denna uppvärmning visserligen existerar, men att människans förehavanden inte har ngt med den att göra. Precis som istiden. Klimatet ändrar i perioder på jorden och den globala uppvärmningen som vi nu erfar skulle ha skett förr eller senare i alla fall.

Kommer hennes eller våra gemensamma bekanta att ge sig in i debatten, eller fortsätter den endast mellan oss två? Och vem av oss har rätt? Naturligtvis hävdar hon att hon har rätt, medan jag hävdar att jag och vi liberala har rätt. Återstår ju att se, men om man riktigt tänker på saken, så har ju nog JAG rätt!

Min fina Tusensköna, som ännu blommar får illustrera detta miljö och debattinlägg.

Nedan följer en intressant artikel om hur Dottern och miljontals andra lyckades hejda mera förstörelse i Alaska. ( Förhoppningsvis går den att läsa.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.