Det debatteras och funderas och Maken och jag drar våra strån till stacken

Publicerad av

Ämnet är Corona/Covid smittan och det debatteras vilt och brett på sociala medier och på nätet. Fallen ökar helt galet i mängd i Florida och i andra stater. Även i Minnesota ick vi 715 nya fall igår, söndag, även om dödsantalet och antalet patienter på intensiven inte ökar just nu.

Guvernörer lite överallt i delstaterna försöker bestämma om det skal bli lag på munskydd att på allmänna platser eller inte. Det är för och emot och det är en massa debatterande.

Maken och jag debatterar på olika medier. Han tar sig an kommentarer på dagstidningens nätsida och jag tar mig an kommentarer på samma tidning, men på Facebook.

Han är läkare, vet vad han pratar om och har sgs dagligen de senaste månaderna skött om Covid patienter. Intuberat och pratat med. I sin chefs roll på ett av sjukhusen där han jobbar, har han haft en hel del administrativt att lösa. Det finns inte skyddsutrustning åt alla. Vem går in till patienterna med Covid och vem stannar utanför rummet? Vilka läkare, vilka sjukskötare, vem går vart? Vem behöver vilken slags utrustning för att skyddas i hans/hennes jobb? Hur steriliseras munskydden som det inte finns tillräckligt av? Går de att sterilisera över huvudtaget? Vad händer om en kollega insjuknar? Hur bemannas skiften, hur får sjukvårdaren betalt, hur länge får hen betalt och hur fungerar sjukförsäkringen och lönen i sådana här fall? Inte allt detta behöver han ta hand om direkt, men det är frågor som kommit upp de senaste månaderna. Han jobbar hårt, han är rättvis och han vill att alla hålls friska och krya-såklart! Han vet vad han pratar om och jag har fått lyssna de här senaste månaderna. Det har varit stressigt mera än en gång, vi har vår egen plan ifall han insjuknar, men hittills ( peppar, peppar, ta i trä!) har vi alla hållits friska!

Nu menas det att munskydd gör stora skillnader i smittospridningen. Ingen vill dölja sina ansikten bakom dessa, men om jag bär munskydd i affären för att skydda mina medshoppare från min eventuella hosta och min andedräkt, vore det inte fantastiskt om alla gjorde så? Helt naturligt, bara för att man bryr sig om sin nästas hälsa?

Det hjälper ju inte en idiot till president struttar runt utan mumnydd i alla medier och påstår att denna smitta är inget att oroa sig för. ( Fast i helgen bar han plötsligt ett munskydd och påpekade att han visst tycker att dessa är bra att använda i vissa fall!) Han har anhängare och de tror blint på honom! De lyssnar inte på¨vetenskaspkmän och läkare som vet vad de pratar om, de lyssnar på en karl som råkat lyckas bli president. Och han har ingen som helst känsla för medmänniskor. Allt han bryr sig om är sig själv och sina pengar.

Det här med debatter då? Jo, om man skall debattera på sociala medier skall man göra det klokt. med fakta och vetenskap, utan känslor och personliga påhopp. Dessa leder ingenstans i alla fall. Igår var det en kvinna som kommenterat att hon aldrig någonsin kommer att börja använda munskydd och att ingen kan tvinga henne till sådant. Att det alltid kommer att finnas virus och att människan alltid kommer att behöva tampas med sådana. Jovisst, där hade hon helt rät och det skrev jag i min kommentar till henne. Däremot är detta virus av en helt annan kaliber och om vi kan använda munskydd på offentliga platser tills vi åtminstone har ngn sorts medicin eller vaccin, varför inte? De behöver ju inte ens vara några invecklade sådana, utan en enkel scarf kan användas i brist på annat.

Jodå, visst svarade hon på min kommentar. Med att hoppa på mig och säga att jag inte tyckte hon var en medmänniska som inte brydde sig om andra människor och att om jag är så rädd för detta virus, då skall jag minsann stanna hemma medan hon inte är det minsta rädd och hon tänker inte låta hennes liv gå henne förbi. De kommentarerna iddes jag inte ens svara på. Det hade ju inget med debatten att göra. Hur hon lever sitt liv och hur jag lever mitt liv är inte särskilt viktigt. Det viktiga är att munskydd just nu är det som behövs för att staten inte skall drunkna i detta virus och istället för att vara så orolig för sin rätt som medAmerikan, borde hon istället fokusera på sina medmänniskor och det som helt klart rekommenderas av läkare och andra förståsigpåare.

Saken är ju den också att om man har en åsikt så vill man ju hålla fast vid den, eller hur? Ni som läser detta bloggande har helt säkert märkt att jag tycker Donald Trump är det värsta som hänt detta stora land. Däremot skulle han ju inte ha blivit vald om han inte hade anhängare, eller hur? Om en av hans många anhängare försökte få mig att byta åsikt om Trump, skulle den personen verkligen få jobba hårt. Även om jag försökte hålla mina redan mycket fula tankar om karln så långt borta som möjligt. Det skulle verkligen vara en ‘tough sell’ som det uttrycks på engelska.

Däremot är följande helt glasklart: om jag bär munskydd och andas på min nästa som OCKSÅ bär munskydd, då kan vi ju inte andas på varandra eller smitta varandra med ngt, eller hur? Även om det endast handlar om en helt enkel liten förkylning, eller hur? ( som också orsakas av ett Coronavirus men ett annat.)

Dock verkar det inte så enkelt för många och både Maken och jag skakar på våra huvuden på våra olika medier och försöker ( även om det är en droppe i havet.) berätta åt motståndare, VARFÖR det är si och VARFÖR det är så….. Debatten fortsätter…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.