Kurs i att göra salt/trolldeg…

Publicerad av

… åtminstone hur den görs av mig och mina arbetskamrater här på andra sidan Potten. Det är nämligen så att jag och mina sex arbetskamrater turas om att göra saltdeg/trolldeg för barnen att leka med på dagis. Vi delar upp skolåret och tar 1-2 månader på var. Detta är ett mycket förmånligare sätt att erbjuda denna nyttiga form av lek för barnen att än att köpa små burkar med köpt deg som sedan torkar ut hur fort som helst och måste kastas bort.

En av våra nyare arbetskamrater kom till jobbet imorse med en påse med en alldeles nytillverkad saltdeg. Hon räckte mig stolt påsen och vi öppnade den och delade upp den stora degklumpen i mindre för barnen så att den skulle vara lätthanterligare för deras mindre händer.

Tyvärr var degen hård och  torr och var föga användbar fast vi försökte lägga till vatten. Det var bara att kasta bort den och min stackars kollega som hade varit så glad och stolt över att hon hade provat göra den.

Jag lovade på stående fot att göra ny saltdeg så fort jag kom hem från jobbet,  vilket jag naturligtvis gjorde nästan direkt jag satte foten innanför dörren.

Allteftersom jag jobbade med degen tog jag foton och dokumenterade och skickade sedan bilder med förklarande txt åt henne. Hon fick sig ett gott skratt och så här såg det ut:

1, De torra ingredienserna blandas i kastrull.

2. Färgen, matoljan och vattnet tillsätts innan kastrullen sätts på hällan och slås på.

3. Det tar endast runt fem minuter för degen att börja torka ut och bli till en fin deg med rätt konsistens.

4. Den kommer helt  bort från kastrullens sidor och bildar nästan helt själv en stor klump i mitten av bottnen på kastrullen.

5. Degen hälls på mjölat bakbord och knådas i några minuter så att den kallnar och får en fin konsistens.

6. Den färdiga och ännu varma salt/trolldegen sätts i en burk med lock  på för att tas med till jobbet och förhoppningsvis glada barn

Verkligen enkelt och tog mig runt 15 minuter. Dock är inte alla vana med att stå i köket och jag gissar att denna arbetskamrat inte är ngn som kokar och bakar mycket. Detta var nämligen inte första gången hennes försök till saltdeg misslyckades. Men skam den som ger sig, visst? Bättre lycka nästa gång hoppas jag!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.