Proffsigt värre!

Publicerad av

Som bekant fyllde Sonen femton år förra veckan. Som femtonåring i detta stora landet får man köra bil, om man tagit det skriftliga ( numera på datorn) provet och klarat så pass många frågor rätt att man får sitt körtillstånd.

Sonen klarade detta prov för körtillståndet galant och fick 32 utav 32 möjliga! Trafikregler är hans grej, motorer har alltid varit hans stora intresse och nu skulle han äntligen få börja köra bil! Visserligen med mamma och/eller pappa som passagerare, men ändå.

Nu börjar övningskörandet då, eller rättare sagt, det har börjat med full fräs!

I torsdags, direkt efter avklarat prov, tog Maken Sonen på den första rundan och det gick riktigt bra. Lite osäker, men efter några minuter var han redan varm i kläderna och hade hur skoj som helst.

På fredagen var det ledigt från skolan pga terminsavslutning och Sonen och jag åkte iväg på mera övningar på förmiddagen efter att rusningstiden hade lugnat ner sig. Fredagen bjöd på kalla vintertemperaturer, men strålande sol. Eftersom snöbristen fortfarande rådde, var inte vägarna hala heller. Bara att tuta och köra.

Jag måste genast hålla med Maken. Sonen var helt klart duktig. Visste redan vad han höll på med och hade ett bra självförtroende, dock inte för bra, vilket också är viktigt förstås.

Vi körde omkring i nästan en hel timme och sedan åkte vi till en tom parkeringsplats i närheten för att öva parkering en stund. Det blev ingen fickparkering denna gång, men väl rutparkering framåt och sedan ville han pröva på att backa in i rutan. Det gick bra det med!

Innan han får köra upp för körkortet måste han vara 16 år fyllda och ha haft tre lektioner med bilskolan, vilka är 2 h långa. Han måste också ha övningskört i 50 timmar med en vuxen ( över 18), som naturligtvis innehar giltigt körkort.

När äldsta Dottern övningskörde tog det ett helt år att få in alla övningstimmarna. Sonen har redan, denna helg, fått in 3-4 h! Jag påpekade lite försiktigt att han faktiskt just har fyllt 15 och att vi har ett helt år på oss. Svaret blev då att det bara är så roligt att köra bil, så han vill ut och köra så ofta det går. Varpå han både förde och hämtade sin Lillasyster från simträningen idag på eftermiddagen med mig som passagerare den ena gången och Maken den andra.

Dock tänker jag inte låta honom skippa skolan så att han får köra mig till och från jobbet under veckorna…!

Sonen har parkerat alldeles rakt och mitt i parkeringsrutan redan på första försöket. Gissa om han var nöjd…?!

Att backa in var inte ngt problem det heller tydligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.