Privatlärare

Publicerad av

Tätt ihop satt de vid köksbordet i eftermiddags, Far och Son. Sonen hade svåra läxor i matematik och behövde få hjälp. I våras rekommenderades det från Mellanskolan att Sonen skulle ta den svårare kursen i matematik på gymnasiet. ( den ‘långa matematiken’ pratades det om i Jakobstad då jag gick i gymnasiet). Han, liksom sina systrar, har begåvats med sin fars ‘mattehjärna’ och för det mesta går matematiken som på räls för honom.

Dock icke denna småruggiga måndag. Ner från trapporna kom han springande med ett gult papper i handen. Pappret var täckt i svåra textproblem angående geometri och han ville ha tag i sin far så fort som möjligt. Han var arg och irriterad. Ville få läxorna överståndna så att han kunde få slå på sin älskade dator och spela med vännerna.

Far i huset kom och mins pojkar satt tätt ihop den följande timmen. Maken, som vanligtvis endast pratar svenska med våra barn, förklarade matematiken tålmodigt på sitt modersmål. Frågade Sonen om han förstod och Sonen svarade vresigt till svar att han inte gjorde det. Varpå Maken, med otroligt lugn och tålamod förklarade igen tills Sonen förstod vad det handlade om.

Efter drygt en timme var problemen lösta och Sonen tackade för hjälpen.

Som mamma och hustru var det fint att lyssna medan jag jobbade på kvällens middag i köket bakom pojkarna. Makens tålamod var beundransvärt och det lugnade ner en irriterad Son, som istället för att vara irriterad och sur, kunde börja förstå problemen och jobba istället. 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.