Post election analysis

Publicerad av

Det analyseras och spekuleras. På radio, på TV, på nätet. HUR  kunde detta hända? VARFÖR hände detta? HUR kunde så många amerikaner vilja ha denna Trump till USAs nästa president? VAD händer nu? Kommer hans ton från kampanjen att fortsätta i Vita Huset? Kommer han att följa upp  med de utlovade deporteringarna av olagliga invånare från Mexiko? Kommer muren mellan Mexiko och USA att byggas?  Och så vidare och så vidare i all oändlighet…

Dock är det bra att det spekuleras  och analyseras nu! Det komplicerade amerikanska valsystemet behöver få sig en grundlig titt  och behöver verkligen ändras. Det är nämligen så att Hilaary Clinton vann ‘the popular vote‘ Medan Trump van ‘the electoral college votes‘.

Hon skulle alltså ha kunnat vinna om systemet var uppsatt annorlunda.

VEM röstade då för Trump? Jo, ävenom det sällan pratas om detta, så är USA helt klart uppbyggt på ett klassystem. Mellanklassen är störst, med olika skikt. Den lägre mellanklassen, de s.k ‘blue collar workers’ var de som främst röstade på honom. De vill se en radikal förändring i Washington DC,  de tycker att president Obama har varit för mesig och inte gjort mycket.

I vilka banor har mina egna tankar gått de seanste 48 timmarna då? Jo, något så här:

– USA är fortfarande en demokrati. Trump är INTE en diktator, ävenom han säkert vill bli…

-Regeringen har också valts förstås och den blir, liksom den nya presidenten, också republikansk. Detta betyder INTE att alla som sitter i dena nya regeringen  har samma åsikter som Trump. Min ena arbetskamrat är republikan och henne kommer jag överens med hur bra som helst. Hon har sunda åsikter som nog ofta  avviker sig från mina, men ngn rasist är hon då rakt inte!

– med en republikansk regering och en republikan till president, kommer det bli enklare att få ngt till stånd och lagar godkända. Dock undrade man ju hur radikala dessa kommer att bli…?

– Om fyra år, när det är dags för nästa valcirkus, kommer väljarna ( och då är jag med allra säkerhet en av dem!) att ha tagit sitt förnuft till fånga, insett vilken  typ denna Trump är och han väljs inte igen! Detta hände med en  radikal guvernör i Minnesota för ett antal år sedan. Jesse Ventura var en radikal självständig nytänkare och hade en massa nya ideer som de unga väljarna tycke om. Ventura blev vald och när han väl tagit över  gunversnörsresidenset i Minnesotas huvudstad St.Paul, var det helt klart att Mr. Ventura verkligen inte var ngn politiker. Professionell brottare, ja, men absolut ingen politiker! Han omvaldes inte efter att hans mandat var slut!

Jag tror helt och fullt på att det kommer att bli likadant med Trump. Businessman ut i fingerspetsarna, säkert, men politiker? Ha!

– Är showen över? Ja, det tror jag! idag var Trump bjuden till vita Huset av den sittande presidenten Barack Obama och jag måste säga att hans ton var helt annorlunda än den varit under kampanjen. Lugnare, sakligare och mycker mera professionell! Alltid ngt!

-Utrikespolitk? Jag tror att detta är det svåraste? Folk är rädda för Trump världen över, vilket inte helt är helt obefogat. I sin kampanj pratade han om upprustning, men å andra sidan, varifrån skall de pengarna komma? Det amerikanska  folket som inte vill betala mera i skatt än vad de redan gör? Ha! Hälften av makens lön går åt till skatterna och vart tar de pengarna vägen? Ingen aning eftersom han betalar skyhöga priser för vår sjukförsäkring och allt annat kostar också.

– Summar summarum: mycket a Trumps  kampanj var helt enkelt en show för att få röster. Nu har han fått dem och nu skall han ta över rodret i detta jättelika skepp. Jag tor inte att det kommer att bli så farligt som folk verkar tro. Han är ju trots allt inte en diktator, utan måste svara till regeringen också. Vi får se vad som händer…

 

6 kommentarer

 1. Tyvärr verkar mycket konservativt i USA fastän många kanske tror det är annorlunda.
  Landet var inte redo för sin första kvinnliga president – tänk att Finland redan haft sin 🙂
  Men valsystemet är ju annorlunda som sagt.
  Väldigt kul att jag hittat din blogg!

  Gilla

  1. Tack! Roligt att du tycker om mina skriverier! Ja, USA är ett otroligt stort land. Vissa delar är konservativare än andra. Storstäderna är i allmänhet modernare än vad det är på landet. Trump skulle inte ha vunnit om rösterna räknades annorlunda och det handlade om en direkt demokrati. Trump har många helgalna ideer inom inrikespolitiken liksom utrikespolitken, men dessa ideer tilltalar tydligen de konservativa som vill att nya jobb skall skapas och Obama, som har gått rätt försiktigt fram ändå, skall bort. Skatterna i USA varierar från stat till stat, men de är faktiskt nästan lika höga som i Finland. Problemet är dock att man inte riktigt ser vart pengarna tar vägen eller vad man själv får för dessa skatter. Detta kommer nog inte Trump att kunna ändra på. Egentligen tor jag inte att han kommer att få mycket till stånd.Stora ord och stor show, men minimal handling. Han blir inte omvald om fyra år, det är jag helt säker på!

   Gilla

 2. Globalisterna som spelar ut människor och hela länder mot varandra behöver en rejäl pungspark.Många är vi som minns hur George Soros bokstavligt talat tog hemmen från svenskarna när han lyckades få upp dagsräntan till 500 procent med följd att låneräntorna steg ett tiotal procentenhetr.Världen behöver ledare som Trump.Jag tycker att du skall börja läsa alternativ media.Breitbart,Fria Tider,Nyheter Idag,Avpixlat med flera.Hur det är möjligt att rösta Clinton efter Wikileaks avslöjanden övergår mitt förstånd.Jo,Trump kommer att bli omvald.

  Gilla

  1. Om Trump blir omvald eller inte återstår att se. Varken han eller Hillary Clinton var ideala kandidater, många röstade på den ena för att kunna rösta emot den andra. Ingen av dem hade rent mjöl i påsen, nej, verkligen inte. Dock, att ha en president för detta jättelika land med så många klasser, folkslag, språk och kulturer, som begått sexuella övergrepp på kvinnor, hotar muslimer och andra och vill bygga en vägg mellan Mexiko och USA?! Det är ju så man får skämmas ögonen ur sig!
   Vi får ju se vad de kommande fyra åren för med sig.
   Dock är det ju väldigt ledsamt att folk faktiskt väljer ngn som Trump till president. Ingen politiskt erfarenhet, född i en välbärgad familj, har aldrig behövt kämpa ens det minsta för sitt dagliga bröd och påstår att han skall göra ‘America great again’! Synd, det är vad det är!

   Gilla

 3. Na,Ford har redan beslutat att inte flytta en bilfabrik till Mexico pga.hot om strafftullar på import.Stater världen över behöver hårdna greppet över kapitalet.Det är väl ändå inte fel att ha ambitionen att göra Amerika great again?Ett starkt näringsliv i USA är bra för hela västvärlden.Den närande sektorn är en förutsättning för den mer eller mindre tärande delen av ett samhälle.
  Det var väl ändå till att ta i ”sexuella övergrepp”.Det flesta mer eller mindre bedagade kvinnor låter sig nog gärna bli lite påtafsade.Fem minuter i rampljuset med en mångmiljardär.Hah…

  Gilla

  1. Jodå jag håller nog med på den punkten. Lycksökande kvinnor finns det nog överallt, precis som män, som gärna står i rampljuset kosta vad det kosta vill. Och att få stå i rampljuset under en så uppmärksammad kampanj som valkampanjen var, kan ju vara riktigt givande för de kvinnor och män som vill ha den uppmärksamheten.
   Dock funderar jag vidare på vad det är för man/män som gärna tafsar och begår SEXUELLA ÖVERGREPP på kvinnor så där utan vidare? Varför är detta beteende fortfarande acceptabelt i dagens samhälle? Har vi verkligen inte kommit längre än så?! Och hur kommer en man som tänker att allt och alla är hans egendom att styra ett jättestort skepp som detta? Återstår att se. Om fyra år står vi då med facit i hand…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.