Project STEAM

image

Alltså det är inte ofta jag blir sur, men igår kväll var jag sur minst sagt! Och trött och ville verkligen inte åka tillbaka till jobbet på en fredagskväll. Vem i all värdens tid kom på den briljanta ideen att ha en föräldrar/barnkväll på en fredag?!

Hur som helst, jag kom hem från jobbet vid vanlig tid på eftermiddagen, fick några timmar hemma, svarvade ihop en hastig middag och sedan var det bara att sättta sig i bilen igen och köra de 15 km tillbaka till jobbet.

Till all lycka bortblåstes min trötthet när jag kom tillbaka och  såg hur fint allt hade blivit uppsatt och gjort och organiserat av dagiset som vi också har vid kyrkan där jag jobbar. Vi har tre olika’ institutioner’ för barn. Ett dagis som opererar på heltid, mitt halvdagsdagis och sedan då förskolan, som erbjuder lite mera struktur för barn i 2 till 4 årsåldern några förmiddagar eller eftermiddagar per vecka, beroende på vad du väljer.

Vi stod alla för denna föräldrarkväll, men jag hade inte mycket att göra med planeringen, så det var roligt att komma till arbetet igen och då se hur väl allt hade blivit planerat och uppsatt. Det fanns flera olika stationer  och barnen gick runt med sina föräldrar och gjorde och prövade på olika experiment och projekt.

Vi hade hela 71 barn med sin föräldrar som kom för att ta del kvällen. Först serverades det en enkel middag i form av pizza och sallad och sedan öppnades då utställningen. Det visade sig bli en hellyckad kväll!

Familjerna gick runt mellan de olika borden och prövade på alla experiment som hade satts upp och prövade på allt. Iden var den att inget egentligen var rätt eller fel, utan allt var s.k open ended och olika resultat från de olika experimenten var meningen.

image

Vid mitt bord uppmanades barnen att bygga med pinnar, klossar och koppar. Jag hade två utmaningar för dem. Den ena var att bygga så högt som möjligt med materialen som erbjöds och den andra var att också bygga så högt som möjligt, men basen måste vara en kloss. På bilden ovan hade ett av våra barn från jobbet byggt ett hög torn med en kloss som bas.

image

Hur högt och vad kan du bygga med 100 stycken plastkoppar? Detta var ett populärt experiment under kvällen och många olika varianter byggdes.

image

Natrurligtvis erbjöd vi också böcker, böcker och mera böckera att köpa. I dessa digitala tider får den traditionella bokstunden absolut inte läggas åt sidan. Sitt med ditt barn, lägg bort  skärmen och läs! Läs med bebisen, läs med ettåringen, tvååringen osv. Ljud och ord formas tidigt, inne i hjärnan, läsningen är oerhört viktig och tack och lov har vi föräldrara som förstår detta. Inga skärmar såg jag under hela kvällen, om man då bortser från mobilerna som kom fram när föräldrara fotade sina telningar, och sådant måste man ju tillåta förstås!

Det fanns också en jonglör på plats och barnen fick prova på att jonglera både med det ena och det andra. Små gungbrädor hade han också att erbjuda dem att undersöka och prova. Hur svåra var de att balansera på? Klarade mamma och pappa av detta trick?

Det tackades till högesr och vänster och vi förstod att kvällen hade lyckats. TROTS att vi höll detta en fredagskväll. Men kanske småbarnsföräldrar gärna söker sig ut en kall fredagskväll i februari istället för att sitta inomhus och uggla med barnen…? Vem vet!

 

6 thoughts on “Project STEAM

  1. Men så engagerade ni varit, härliga utmaningar för barn i den åldern. Men en fredag kväll låter inte som den ultimata dagen att ha öppet hus/föräldramöte. Roligt att det blev lyckat !

    Gilla

  2. Det brukar sluta med att det blir trevliga stunder … även om man innan åker iväg känner att man är alldeles för trött och lusten tryter …. 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.